Een noodkreet van een vriend. Wat doet u?

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Als een vriend in nood om hulp vraagt, dan helpt u hem toch ook? Oplichters weten dat, dus ze blijven mensen bestoken met valse smeekbedes.

Deze week ontving de Fraudehelpdesk weer veel meldingen van zogeheten valse vriend in nood-verzoeken, ook wel whaling genoemd. In heel 2015 zijn dit er inmiddels enkele honderden. In dit geval gaat het om een vriend die in Parijs in de problemen is geraakt. Maar ook tal van andere steden, zoals Lyon, Hereford en Manchester zijn in de verhalen al aangedragen. Het vaak korte berichtje gaat als volgt:

‘Mijn excuus om u op deze manier te moeten vragen. Ik heb een reis naar Parijs, Frankrijk. mijn tas is gestolen, in mijn tas zaten allemaal belangrijke spullen (…) Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn credit card. Ik heb contact gezocht met mijn bank, maar ze hebben tijd nodig voor ze mij een nieuwe credit card kunnen geven, Dus wou ik u vragen om u snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug geef zodra ik terug ben. ik nodig 1,670 euro en MoneyGram is de snelst mogelijke manier om te doen. (…)’

Account gehackt
De eigenaar van het e-mailaccount heeft deze mail niet zelf geschreven en verstuurd. Vaak is het account gehackt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren doordat iemand zijn gegevens invoert op een namaaksite. Cybercriminelen bouwen bijvoorbeeld de inlogpagina’s van Gmail of Hotmail na in de hoop dat mensen proberen in te loggen. Zie hier voor enkele voorbeelden.

Hoe te herkennen?
De kwaliteit van de whaling-mailtjes verschilt. Sommige zitten vol taalfouten terwijl andere goed verzorgd zijn. Toch zijn ze vrijwel altijd goed als vals te ontmaskeren. De volgende kenmerken helpen u hierbij:

• De afzender gebruikt geen of een algemene aanhef
• In de mail wordt u met ‘u’ aangesproken terwijl de mail van een goede vriend afkomstig is
• De ‘vriend’ vraagt u om geld te storten via MoneyGram of WesterUnion.

Overigens zijn onlangs ook de eerste voorbeelden van whaling via Whatsapp opgedoken.

Mijn familie krijgt rare mailtjes van mij, terwijl ik niets verstuur. Hoe kan dat?

The post Een noodkreet van een vriend. Wat doet u? appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen