Meesterfraudeur Madoff heeft opeens uw hulp nodig

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De hoop van de bekende Amerikaanse beursfraudeur Bernard Madoff is volledig op u gevestigd. Vanuit zijn cel mailt hij dat hij vreselijke spijt heeft van zijn daden. Voordat hij sterft aan een ernstige ziekte wil hij nog graag iets goeds aan de wereld achterlaten. En daar heeft hij uw hulp bij nodig…

Natuurlijk is de mail niet door de echte Madoff verstuurd. Het is een variant van zogeheten voorschotfraude, ook wel Nigeriaanse fraude genoemd. Typisch aan dit type fraude is het inventieve verhaal waarmee de (vaak west-Afrikaanse) oplichters geld uit uw zakken proberen te kloppen. Eerder werd de steenrijke Waren Buffett in een soortgelijke smoes opgevoerd.

Sympathieke doelen
Dit keer doen ze zich dus voor als Bernard Madoff, die zich vol berouw heeft bekeerd tot het Christendom. Hij wil graag met een beter geweten sterven en vraagt om uw hulp. Stiekem heeft hij nog een vermogen verborgen weten te houden voor de Amerikaanse justitie, geld dat hij wil uitgeven aan tal van sympathieke doelen. Hij denkt zelf aan thuislozen, verlaten baby’s, ouderen en slachtoffers van oorlogen en natuurrampen. De keuze is niet zomaar op u gevallen. Na wat onderzoek blijkt u uit het juiste hout gesneden, vanwege uw vasthoudendheid en ‘menselijke betrokkenheid’.

€ 3.629.685,- schade
Hoewel het verhaal op u wellicht erg onbetrouwbaar overkomt, slagen de oplichters er nog altijd in slachtoffers te vinden. Bij de Fraudehelpdesk zijn in 2015 tot oktober 214 meldingen binnengekomen in de categorie voorschotfraude met een totale schade van € 3.629.685,-. In al deze gevallen is aan slachtoffers iets aantrekkelijks in het vooruitzicht gesteld, maar voordat ze er voor in aanmerking komen moeten ze zelf kosten maken. Op tal van manieren kunnen slachtoffers hun oplichters tegen het lijf lopen, zoals via datingsites, e-mails of ze worden benaderd via Facebook. Uiteindelijk blijft de gedupeerde met lege handen achter.

Advies
De Fraudehelpdesk adviseert nooit op dit soort verzoeken in te gaan. Laat u geen schuldgevoel aanpraten door het zielige en aangrijpende verhaal dat de afzender u stuurt. Het zijn leugens.

Herkennen
Vaak zijn de mailtjes afkomstig uit het buitenland en in het Engels geschreven. Uiteindelijk zal u worden gevraagd om betalingen te doen, met de smoes dat u dat geld terug zal krijgen. Als u wordt gevraagd de betaling te voldoen via Western Union of MoneyGram moeten nog eens extra alarmbellen gaan rinkelen. Deze manier van geld overboeken heeft voor de criminelen het grote voordeel dat ze anoniem kunnen blijven.

Wat moet ik doen als ik geld heb overgemaakt aan een partij die niet te vertrouwen is?

 

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden