Zitplekken openbaar vervoer vol met bacteriën

Foto: Breda Nieuws

De stoelbekleding in de bus, tram of trein is vaak bedrukt met de raarste patronen en felle kleuren. Maar in plaats van een kwestie van slechte smaak, heeft het alles te maken met gezichtsbedrog.

Editie NL zocht samen met microbioloog Rijkelt Beumer uit wat voor bacteriën er allemaal leven op onze zitplekken.

Darmbacteriën

Uit het onderzoek blijkt dat vooral stadsbussen en sprinters, waar veel verschillende mensen korte ritjes maken, veel bacteriën meedragen. In een stadsbus in Arnhem, een Arrivatrein en een sprinter van Arnhem en Ede werden nog de meeste bacteriën gevonden per vierkante centimeter.

De microbioloog trof op twee plekken zelfs een grote hoeveelheid darmbacteriën aan. Het zou gaan om de zogeheten entero’s, die voorkomen bij mensen en dieren. De kans is groot dat iemand met zijn schoenen in de hondenpoep heeft gestaan en vervolgens zijn voeten op de bank heeft gedaan. Hoewel de bacteriën op zich niet gevaarlijk zijn, kunnen ze in uitzonderlijke gevallen zorgen voor een salmonellabesmetting.

Patronen

Door de drukke patronen valt het minder op hoe smerig de stoelen daadwerkelijk zijn. Zo blijkt uit verschillende oude en nieuwe filmpjes op Youtube.

In het filmpje is te zien hoe er eens flink op de stoel wordt gemept. Ineens komen er wolken van stof naar boven. En daar zit je dan op. Volgende keer voeten op de grond houden dus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen