Oud-schaatser Bos wil wereldrecord ligfiets

Oud-schaatser en ex-baanwielrenner Jan Bos stapt weer op de fiets. Op een ligfiets, om precies te zijn. Hij gaat in september proberen het wereldrecord te pakken, voor de hoogste snelheid die ooit is gehaald op een ligfiets. Dat doet hij bij een jaarlijkse wedstrijd in Battle Mountain in de Amerikaanse staat Nevada.

Zijn team, van de VU in de Amsterdam en de TU Delft, heeft dat donderdag bekendgemaakt. De studentenploeg had het wereldrecord, maar raakte dat in september kwijt aan een Canadees. Die haalde met zijn aerodynamische ligfiets een snelheid van bijna 138 kilometer per uur. Daarmee verbrak hij de Nederlandse topprestatie van 133,78 kilometer per uur uit 2013.

Het team doet later dit jaar weer een poging. De ploeg hoopt dat Bos dan de 140 haalt. Bos deed in 2012 en 2013 ook mee aan de ligfietsrace. ,,Hij is ontzettend krachtig en gemotiveerd. En bij zo’n race is ervaring belangrijk”, aldus het team.

Niet iedereen kan namelijk op een raceligfiets stappen. ,,Je moet de fiets stabiel houden en kunnen omgaan met windvlagen. En de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen. Je ligt verkrampt en zwetend in een benauwd hok in de brandende zon op zwart asfalt. Dat moet je over hebben voor het record.”

Tijdens de voorbereiding op de race wordt vaak een stuk snelweg in Nederland afgesloten, zodat de ligfietsers kunnen oefenen. Zo oefende de ploeg vorig jaar op de A270 tussen Helmond en Nuenen. Of Bos dat nu ook doet, is nog niet bekend.

Jan Bos was in 1998 de eerste Nederlandse schaatser die wereldkampioen sprint werd. Een jaar later werd hij wereldkampioen op de 1000 meter. Hij deed vier keer mee aan de Olympische Winterspelen. Als baanwielrenner deed hij in 2003 mee aan het WK en in 2004 aan de Olympische Zomerspelen.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen