Drie jaar cel voor phishingfraudeur

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Een 38-jarige Nigeriaan verdwijnt drie jaar in de cel vanwege phishing. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Belastingdienst en banken
De illegale vluchteling wist via mail en valse websites die zogenaamd van de Belastingdienst en banken als Rabobank en SNS Bank waren, DigiD-inlogcodes en bankgegevens in handen te krijgen. Vervolgens verdwenen bij een aantal slachtoffers grote bedragen van hun bankrekening.

Logius, de overheidsdienst die onder meer DigiD beheert, kwam de fraudeur op het spoor. Bij een huiszoeking werd zijn laptop in beslag genomen. Die bleek te zijn gebruikt voor zijn criminele activiteiten.

Vrijspraak
De man vroeg om vrijspraak. Zijn advocaat verzocht rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt. En dan vooral de slechte (economische) situatie in Nigeria die hij is ontvlucht en de moeilijke situatie waarin de man zich als illegale vreemdeling bevindt. Maar de rechtbank achtte hem schuldig.

Zware straf
De rechtbank vindt dat hij een zware straf verdient, omdat burgers sterk afhankelijk zijn van DigiD om overheidszaken te regelen en van internetbankieren. “Dit alles moet geheel veilig kunnen geschieden en mensen moeten er ook op kunnen vertrouwen dat dit veilig gebeurt. Door het stelen van de vertrouwelijke informatie door verdachte kan het vertrouwen in dienstverlening via internet in brede lagen van de maatschappij in ernstige mate worden ondermijnd”, aldus de rechter.

The post Drie jaar cel voor phishingfraudeur appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden