Grote bedrijven tonnen armer door geraffineerde oplichters

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Een aantal grote bedrijven is voor enkele tonnen opgelicht door fraudeurs die onder meer actief zijn in de schoonmaak-, verzekerings- en uitzendbranche. Er zijn aanwijzingen dat de fraudeurs nog steeds op deze manier hun slag proberen te slaan.

De werkwijze van de criminele bende kwam aan het licht door een onderzoek in 2014. Daaruit kwam naar voren dat de fraudeurs met hun oplichtingspraktijken 300.000 euro buit maakten.

Geraffineerd
De oplichters gaan slim te werk. Ze richten fictief een onderzoeksbureau op om geloofwaardig over te komen. Ze huren zelfs een kantoorpand waar ze sollicitanten kunnen ontvangen. Deze mensen worden ingezet als money mules of als zogenoemde uitvoerders.

Deze werknemers weten niet dat ze bezig zijn met illegale praktijken, maar denken dat ze eindelijk een goede baan hebben gevonden. Feit is wel dat ze maandelijks flink verdienen en dat ze krijgen uitbetaald via Western Union. Dit kantoor staat erom bekend gebruikt te worden door fraudeurs omdat de geldstromen niet meer te achterhalen zijn.

Interne organisatie
De geronselde medewerkers moeten de werkwijze van het bedrijf in kaart brengen waar de fraudeurs hun pijlen op hebben gericht. Zo moeten ze de personele bezetting van de administratie van een groot bedrijf achterhalen. De oplichters gebruiken allerlei manieren om erachter te komen hoe de interne organisatie van een onderneming in elkaar zit. Er wordt bijvoorbeeld ook gebruikgemaakt van spoofing van telefoonnummers.

Draaiboek
Vervolgens wordt contact gelegd met het bedrijf, zogenaamd uit naam van een andere klant of leverancier. De tussenpersonen doen zich voor als iemand die bij die onderneming werkt. Ze krijgen van de oplichters een draaiboek waarin precies staat wat ze moeten doen en zeggen. Zo moet het personeel van het ene bedrijf informeel worden benaderd en bij een andere onderneming juist niet. Alles wordt in het werk gesteld om het vertrouwen te winnen.

Factuur
Zodra er via de telefoon een vertrouwensband is ontstaan, melden de tussenpersonen dat de komende factuur er anders uitziet. Het bankrekeningnummer is veranderd en ook de lay-out is aangepast. Nietsvermoedend betalen de bedrijven de factuur. Ze denken immers dat het geld naar een van hun klanten gaat, maar in werkelijkheid komt het bedrag terecht op de rekeningen van de oplichters.

Aan de bel trekken
Op het moment dat de oplichters denken dat ze worden ontmaskerd, stoppen ze met hun praktijken. Meestal zijn ze ongeveer een maand bezig. Daarna trekt het bedrijf waarvan de facturen zijn vervalst bij de andere zakenpartner aan de bel. Dan komt de fraude dus aan het licht.

De fraudeurs kiezen uiteindelijk gewoon weer een nieuw bedrijf uit dat de dupe wordt van deze fraude. Lees hier hoe uw bedrijf uit handen blijft van dit soort oplichters.

The post Grote bedrijven tonnen armer door geraffineerde oplichters appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen