9 mei Dag van Europa

Wie in zijn agenda of op een kalender bij 9 mei ‘Dag van Europa’ ziet staan, zal zich waarschijnlijk afvragen wat er dan op die negende mei gebeurd is.
Er zijn namelijk maar weinig Europese burgers die weten dat op 9 mei 1950 de aanzet werd gegeven voor de eenwording van Europa, op een moment dat de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag. Jaarlijks worden op de Dag van Europa verschillende evenementen georganiseerd.

Waarom is 9 mei ‘Europadag’?
Op 9 mei 1950 werd de pers bijeengeroepen voor een ‘mededeling van het hoogste belang’. Op deze persbijeenkomst las de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de eerste regels van een verklaring aan de pers voor.
De Fransman Jean Monnet had deze verklaring geschreven, waarin hij aangaf dat Europese samenwerking noodzakelijk was om Europa tegen ‘dreigende gevaren’ te kunnen beschermen. Jean Monnet zou vervolgens voorzitter worden van het eerste  samenwerkingsverband, dat de naam ‘Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal’ kreeg en een van de voorlopers is van de hedendaagse Europese Unie.

In de Verklaring van 9 mei 1950 staat:
‘De wereldvrede kan alleen worden beschermd door een krachtsontplooiing die evenredig is aan de gevaren die haar bedreigen.’ ‘Door de gezamenlijke productie van de oorlogsindustrieën onder gezag te plaatsen van een nieuwe Hoge Autoriteit, wier beslissingen bindend zijn voor Frankrijk, Duitsland en de andere landen die zich aansluiten, legt dit voorstel de eerste concrete fundamenten voor een Europese federatie, die onontbeerlijk is voor het handhaven van de vrede.’

Er werd voorgesteld een supranationale Europese organisatie op te richten voor het beheer van de grondstoffen die op dat moment de basis van alle militaire macht vormden: kolen en staal. Maar de twee landen die hun nationale zeggenschap over de ‘zenuw van de oorlog’ moesten opgeven, hadden elkaar nog maar enkele jaren daarvoor op leven en dood bevochten in een gruwelijk conflict dat niet alleen grote materiële, maar vooral ook enorme geestelijke schade -haatgevoelens, wrok en vooroordelen- had nagelaten.

Om te beseffen hoe bijzonder dit gebaar was, zou men vandaag de dag moeten denken aan een soortgelijk initiatief tussen Israëliërs en Palestijnen, of tussen Serviërs en Bosniërs.
Alles begon dus op 9 mei 1950. Daarom besloten de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top van Milaan in 1985 om 9 mei uit te roepen tot ‘Dag van Europa’.

Activiteiten op de dag van Europa 2015

7 mei: Schumanlezing
De universiteit en gemeente Maastricht organiseren de jaarlijkse Schumanlezing, ter herinnering aan de voormalig Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman. Arkady Moshes zal spreken over de status van de relatie tussen de EU en Rusland.

8, 9 en 10 mei: Europa om de hoek Kijkdagen
In Nederland zijn er een heleboel verschillende projecten die financieel worden ondersteund door de diverse Europese fondsen. Om te laten zien wat er met dit geld gebeurt, zijn er ieder jaar de ‘Europa om de hoek Kijkdagen’. Tijdens deze dagen openen een groot aantal projecten hun deuren. Veel van deze projecten zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor het grote publiek. Op de website van de Europa om de hoek Kijkdagen ziet u welke projecten er meedoen bij u ‘om de hoek’.

9 mei: Nacht van Europa
De Jonge Democraten, DWARS, PINK! en PerspectieF organiseren op 9 mei de Nacht van Europa. Het programma bestaat uit een symposium en een aansluitend debat. Vanaf 22.00 uur is er een feestelijke afsluiting met een drankje. De viering vindt plaats in de ‘Utrechtsche Studenten Sociëteit PhRM’, gevestigd op het Janskerkhof in Utrecht.

9 mei: Open deuren Europese instellingen
Verschillende Europese instellingen, zoals het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Europese Raad en de Europese Rekenkamer zetten hun deuren open voor het publiek op de dag van Europa.

9 mei: Wandeling door Maastricht
Onder leiding van een Nederlands- en Engelstalige gids organiseert de gemeente Maastricht vier stadswandelingen. Deze voert langs acht gebouwen van Europese en Europees georiënteerde instellingen. De tour start om 10.00 uur in het Stadhuis op de Markt.

Kijk voor meer informatie over de diverse activiteiten op de websites van:

De Europese Commissie

Europa-nu.nl

 

Het bericht 9 mei Dag van Europa verscheen eerst op Stimulus.

Bron: Stimulus | Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden