Hét Nederlandse eetpatroon bestaat niet

Foto: Voedingscentrum

Er is geen ‘gemiddeld’ Nederlands eetpatroon. Wat iemand eet, hangt sterk samen met het sociale milieu waarin degene leeft. Daarnaast blijken duurzame en gezonde voedselkeuzes vaak samen te gaan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Motivaction onderzocht de ideeën over gezond en duurzaam eten van 8 verschillende sociale milieus. Wil jij weten tot welk sociaal milieu jij gerekend wordt? Vul de test in op de site van Motivaction.

Zuinige burgers

‘Traditionele burgers’ (13% van de bevolking) eten vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus  en eten vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld.

Lees hoe jij minder kan verspillen

Vaker vleesvervangers

‘Kosmopolieten’ (‘open en kritische wereldburgers’) en ‘Postmaterialisten’ (‘maatschappijkritische idealisten’) eten juist meer groente dan gemiddeld en staan vaker open voor alternatieve vleesvervangers als zeewier, algen, insecten en kweekvlees. ‘

Wat weet jij van insecten eten?

Prijsbewuste consument

22% van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappels, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid. Zij maken zich vaker zorgen over de prijs van gezond eten in de toekomst.

Zo bespaar je ook op je boodschappen

Duurzaam en gezond hand in hand

Duurzame en gezonde voedselkeuzes blijken vaak samen te gaan. In sociale milieus waar men gezonder eet, is men ook vaker bezig met de duurzame kant van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling. 

Met deze tips koop je slim in (tegen voedselverspilling)

Lees meer over het onderzoek in de persmap

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden