Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2

Foto: Voedingscentrum

Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt. Gezond eten speelt een belangrijke rol bij het voorkómen van deze chronische ziekte, zo blijkt uit eerder gedane onderzoeken. Een Europees onderzoek laat nu zien dat het eten van groente en volkoren graanproducten kan bijdragen aan een lager risico op diabetes type 2.

man-brood-groente

Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) zijn verminderd gevoelig voor insuline en maken meestal minder insuline aan. Insuline is een hormoon dat in je lichaam een belangrijke rol speelt bij het regelen van het bloedglucosegehalte. Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 nieuwe gevallen bij.

Vezels verkleinen risico op diabetes type 2

Groente, fruit en volkoren graanproducten zoals brood zijn belangrijke bronnen van vezels. Dat kan de reden zijn dat deze producten bijdragen aan een lager risico op diabetes type 2. Andere onderzoeken hebben namelijk laten zien dat het eten van voldoende vezels, verband houdt met een verminderd risico op diabetes type 2.

Eerder gedaan Amerikaans onderzoek

Tot nu toe zijn de onderzoeken naar dit onderwerp vooral uitgevoerd in Amerika. Omdat Amerikanen andere producten eten en drinken dan wij in Nederland, zijn de uitkomsten van de onderzoeken niet 1-op-1 te vertalen naar de Nederlandse situatie.

Nieuw Europees onderzoek

Een nieuw Europees onderzoek versterkt het bewijs dat er een verband is tussen het eten van vezels en een lager risico. Het onderzoek werd gehouden in 8 Europese landen: Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Engeland. De onderzoekers zochten naar de verbanden tussen voeding- en leefgewoonten en het ontstaan van chronische ziekten. Tijdens dit onderzoek kregen meer dan 10.000 personen diabetes type 2.

Wanneer de onderzoekers vergeleken wat de deelnemers aten en drinken, bleek dat personen die de meeste vezels binnenkregen (meer dan 26 gram per dag) een 18% lager risico hadden om diabetes type 2 te krijgen, dan mensen die minder dan 19 gram vezel per dag binnenkregen.

Hoger risico als je te zwaar bent

Dit verschil bleek voor een groot deel te verklaren door het verschil in gewicht tussen personen met én zonder diabetes type 2. Je loopt meer risico op het krijgen van diabetes type 2 als je te zwaar bent. Daarnaast zijn mensen die meer vezels eten over het algemeen minder zwaar. Het eten van voldoende vezels kan dus bijdragen aan een gezonder gewicht en daarmee het risico op diabetes type 2 verkleinen.

Lager risico met vezels uit granen en groente

Het laagste risico op diabetes type 2 werd gevonden bij mensen die de meeste vezels uit volkoren graanproducten (19% lager risico) of groenten 16% lager risico) aten. Denk bij volkoren graanproducten bijvoorbeeld aan volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Het eten van vezels uit fruit bleek geen verband te houden met diabetes type 2.

Advies: eet veel groente, fruit en brood

‘Eet veel groente, fruit en brood’ is een belangrijke regel uit de Schijf van Vijf. Dat is het niet voor niks: als je elke dag 200 gram groente eet, 2 keer fruit en voldoende volkoren graanproducten als brood, ben je goed bezig voor je gezondheid. Je kunt groente, fruit en brood ook prima tussendoor eten.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden