Dream Academy: Uitstelgedrag; iedereen heeft er weleens last van

Foto: Dream Academy

Uitstelgedrag beschermt ons in het dagelijks leven om heel impulsief alles tegelijk te doen. Toch kan het je ook behoorlijk in de weg zitten. Coach Johan van Dream Academy Coaching legt uit wat de reden van ons uitstelgedrag is en hoe je er van afkomt.

“Het is belangrijk om eerst te kijken of het micro of macro-uitstelgedrag is, vertelt Johan.  Micro uitstelgedrag zijn de kleine klussen die je uit blijft stellen zoals een kastje dat je nog in elkaar moet zetten, verhuisdozen die je na twee jaar nog steeds uit moet pakken of huiswerk dat je tot de laatste dag uitstelt. Micro uitstel gedrag wordt namelijk vaak veroorzaakt door de omgeving. Je kan denken aan afleidingen zoals televisie, telefoon of andere dingen om je heen in je omgeving die zorgen dat je afgeleid bent. Het kan ook zijn dat je dingen uitstelt, omdat je de  vaardigheden nog niet hebt om het te doen. Deze vorm van uitstellen is relatief makkelijk te overwinnen door je omgeving te veranderen of nieuwe vaardigheden aan te leren. Daar weet Johan zelf alles van. Al ruim een jaar startte hij met de bouw van zijn tuinhuis. Inmiddels is het bijna af. “In mijn geval lag de oplossing in hulp inschakelen van anderen. Ik wist niet zo goed hoe te beginnen en welke stappen ik moest zetten.”

Onbewust uitstelgedrag

Macro uitstelgedrag daarentegen is lastiger aan te pakken, omdat dit vaak onbewust gebeurt. Die wens om altijd al eens een wereldreis te maken, eindelijk die cursus te doen of contact te zoeken met die oude vriend/vriendin. Een oorzaak dat je dit blijft uitstellen, kan zijn jouw overtuiging ten aanzien van die droom. “Stel je wilt al zo lang als je het je kunt herinneren die wereldreis maken, maar je doet het niet omdat jouw overtuiging is dat je er zoveel voor moet regelen of dat je bang bent dat je na terugkomst geen baan meer kan vinden. Deze overtuigingen kunnen jou belemmeren om die reis daadwerkelijk te realiseren.”

Kritisch stemmetje

Een andere belangrijke reden om dingen uit te stellen is, als één van jouw kernwaarden in het gedrang komt. Jouw kritische stemmetje zal dan allerlei rationele redenen verzinnen om uitstelgedrag te vertonen. Johan geeft een voorbeeld: “Als vrijheid is een kernwaarde van jou is, en je hebt de overtuiging dat het volgen van een cursus je veel tijd kost, dan snap je het conflict. Jouw kritische stemmetje zal zeggen dat je je tijd beter kan benutten.”

Wie wil je zijn?

Uiteindelijk is jouw identiteit bepalend of je iets uitstelt of niet. Je identiteit is wie jij bent. Dit is dus je ego en ook wat jij over jezelf gelooft. Als jij gelooft dat je een uitsteller bent dan zal het heel moeilijk worden om dingen snel op te pakken. Als jij bijvoorbeeld vindt dat je te zwaar bent dan zal het heel moeilijk worden om af te vallen. Op het moment dat je dan een broek niet past of de weegschaal weer ziet, denkt je brein “Zie je wel ik ben te zwaar”. Toch kun je die gedachten ombuigen. Johan: “Je kan denken ‘Ik ben te zwaar’. Of tegen jezelf zeggen ‘Ik ben slank maar weeg op dit moment een paar kilo teveel’. Merk maar eens het verschil. Met andere woorden: om je droom makkelijker te realiseren, zonder uitstelgedrag, is het belangrijk dat je de identiteit aanneemt die je wilt zijn.”

Meer informatie: 

Reacties

Cookieinstellingen