Grootschalige rampenoefening bij Amphia op 1 oktober 2022

Foto: Amphia Ziekenhuis Breda

Op zaterdag 1 oktober 2022 zal er op het Amphia terrein in Breda (Molengracht) een grootschalige rampenoefening plaatsvinden. Met de rampenoefening oefent Amphia het landelijk verplichte Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP).

Hierin wordt er samengewerkt met verschillende externe partijen zoals de politie Breda, Brandweer Midden- en West-Brabant, Ambulancedienst RAV, GHOR, Rode Kruis en 2-Rescue. De oefening start om 08.00 uur en zal naar verwachting tot 13.00 uur duren.

De grootschalige rampenoefening biedt de mogelijkheid om in een zo realistisch mogelijke situatie te oefenen. Naast het toetsen van het Crisisbeheersplan, wordt er ook geoefend met dilemma’s die aan bod kunnen komen tijdens een echte situatie. Dilemma’s waarbij juist de samenwerking met externe partijen belangrijk is.

Zo realistisch mogelijk
Amphia heeft ‘grootschalig slachtofferaanbod’ als scenario zo realistisch mogelijk nagespeeld op de personeelsparkeerplaats. Bij de oefening zijn acteurs, externe hulpverleners zoals de politie en de ambulances en uiteraard medewerkers van Amphia betrokken.

Reguliere zorg wordt niet verstoord
De Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost blijft gedurende de oefening beschikbaar en toegankelijk voor patiënten.

Samenwerking is erg belangrijk
De oefening wordt gehouden in het kader van voorbereiding op ernstige incidenten met veel slachtoffers en als test van de ZiROP planvorming in het ziekenhuis. Dit biedt niet alleen Amphia zelf, maar ook de externe partijen een leerzame gelegenheid om de omstandigheden van een grootschalige ramp te toetsen aan de planvorming.

Dit kun je merken
Vanuit het Chasséveld zullen tientallen hulpdiensten verzamelen en geleidelijk naar de personeelsparkeerplaats van Amphia komen, waar de ramp in scène wordt gezet.

Bron: Amphia Ziekenhuis Breda

Reacties

Cookieinstellingen