Wat wordt er verzekerd met eigen risico?

Foto: Pxhere

Net als bij veel andere verzekeringen kun je ook bij een zorgverzekering te maken krijgen met eigen risico. Dit houdt in dat je zelf opdraait voor (een deel van) de zorgkosten die vergoed worden door de basisverzekering.

Het eigen risico is door de overheid in het leven geroepen en bedoeld om mensen bewuster te maken van de zorgkosten. Daarnaast draagt het eigen risico bij aan het betaalbaar houden van de zorg in Nederland. Wil je meer weten over het eigen risico in combinatie met een zorgverzekering? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat er precies wordt verzekerd met het eigen risico.

Je betaalt niet altijd eigen risico over zorg uit de basisverzekering

Hierboven las je al dat het eigen risico het bedrag is dat je zelf betaalt voor zorgkosten die binnen de dekking van de basisverzekering vallen. Het eigen risico van een zorgverzekering komt bijvoorbeeld om de hoek kijken als je bloed laat prikken of medicijnen voorgeschreven krijgt. Ook bij vervoer per ambulance en ziekenhuiszorg krijg je te maken met eigen risico. Waarschijnlijk denk je nu dat je altijd eigen risico betaalt over zorg uit de basisverzekering, maar dat is niet het geval. Zo betaal je meestal geen eigen risico voor:

  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • Bezoek aan de huisarts of huisartsenpost, m.u.v. behandelingen of vervolgonderzoeken die de arts uitbesteedt aan bijvoorbeeld een laboratorium
  • Hulpmiddelen die je in bruikleen hebt
  • Wijkverpleging
  • Ketenzorg via de huisarts
  • Bevalling en verloskundige zorg, m.u.v. geneesmiddelen, bloeddrukonderzoeken, vlokkentesten of ziekenvervoer
  • Kraamzorg, m.u.v. vervolgonderzoek, zoals laboratoriumkosten bij een bloedonderzoek
  • Gecombineerde leefstijlinterventies
  • Reiskosten en nacontroles van orgaandonoren

Geen eigen risico bij aanvullende verzekeringen

Sommige Nederlanders sluiten alleen de basisverzekering af, maar je kunt je ook aanvullend verzekeren. Door voor een aanvullende verzekering te kiezen, worden meer zorgkosten vergoed. Dit is niet het enige voordeel, want als je zorgkosten uit een aanvullende verzekering nodig hebt, betaal je namelijk geen eigen risico. De kosten worden dan meestal volledig vergoed. Toch betaal je er indirect wel voor. De premie van een zorgverzekering valt namelijk hoger uit als je een aanvullende verzekering afsluit. Verzeker je daarom nooit aanvullend zonder een berekening te maken. De kosten voor de zorg kunnen namelijk lager liggen dan de premie die je op jaarbasis betaalt voor de aanvullende verzekering.

Verschil tussen verplicht en vrijwillig eigen risico

Wie een zorgverzekering af gaat sluiten, komt zowel verplicht als vrijwillig eigen risico tegen. Als je niet beter weet denk je misschien dat het hier om hetzelfde gaat, maar dat is niet het geval. De hoogte van verplicht eigen risico is voor iedere Nederlander hetzelfde, terwijl je de hoogte van vrijwillig eigen risico zelf bepaalt.

Het vrijwillig eigen risico staat standaard op 0 euro, maar kan verhoogd worden met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Dit bedrag wordt opgeteld bij het verplicht eigen risico, dat in 2022 en 2023 385 euro is. Hierdoor kan jouw eigen risico maximaal 885 euro zijn. Door het vrijwillig eigen risico te verhogen daalt jouw premie weliswaar, maar je draait ook op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen