Studenten TU Delft verbreken wereldrecord mensaangedreven onderzeeërs

Studenten van de TU Delft hebben vannacht in Maryland, VS, het wereldsnelheidsrecord verbroken voor mensaangedreven onderzeeërs. Ze bereikten met hun WASUB V een snelheid van 7,42 knopen (13,74 km/u). Het oude record stond op 13,49 km per uur en was in handen van studenten van de École de technologie supérieure, een Canadese universiteit.

De Delftse studenten braken het wereldrecord tijdens de International Submarine Races, een wedstrijd in een groot testbassin van de Amerikaanse Marine in Maryland. Met het wereldrecord wonnen de studenten ook de wedstrijd, ze waren met hun eenpersoons onderzeeër zelfs sneller dan de concurrenten in de twee-persoonscategorie.

Contra-roterende schroef

Doel van de onderwaterwedstrijden is het bouwen van een onderzeeër die uitsluitend op menskracht een zo hoog mogelijke snelheid bereikt. De Delftse studenten gebruiken daarvoor een contra-roterende schroef die de piloot met een fietsbeweging aandrijft. “Tijdens de eerste pogingen deze week hadden we nog vrij grote problemen met de stabiliteit van de onderzeeër, maar na het toevoegen van een paar vinnen aan de achterkant was dat probleem verholpen. Bij onze laaste poging vannacht schoot piloot Robert Braam zo hard door het water dat we vier duikers nodig hadden om de weer boot op te vangen”, vertelt een trotste teammanager Ruben de Nie.

David Taylor Model Basin

Aan de International Submarine Races in Maryland deden 27 teams mee uit 9 landen. De wedstrijden vinden plaats in het David Taylor Model Basin, een van de grootste testbassins voor schepen ter wereld en eigendom van de Amerikaanse marine. Het WASUB team van de TU Delft bestaat uit 20 studenten en deed voor de vijfde keer mee aan onderzeeër-races.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden