Allemaal beestjes…

Foto: Pexels

Maandag is het gedaan met de pret. De scholen gaan weer beginnen. En hier zitten veel hoofdluizen al weken met smart op te wachten.

Telefoongeneratie
Was hoofdluis eerder vooral een plaag onder basisschool leerlingen, steeds vaker worden ook scholieren van middelbaar onderwijs getroffen door dit irritant wezentje. Scholieren zitten hele dagen gezellig dicht bij elkaar op hun telefoon te kijken. Ook worden er om de haverklap selfies gemaakt, lekker met de hoofden dicht tegen elkaar aan. Voor een luis piece of cake om dan over te springen op een ander hoofd, en daar verder te gaan met de luizenfamilie uitbreiden. Middelbare scholieren trekken uit schaamte ook minder snel aan de bel dan hun jongere soortgenoten, hierdoor is besmetting vaak al in een vergevorderd stadium.

Klef

Driekwart van de hoofdluismeldingen is afkomstig van meisjes. Meisjes hebben hun haar meestal lang en dragen het vaak los. Ook zijn scholieren tegenwoordig veel kleffer in de omgang met elkaar dan een generatie terug. Zwaaiden wij vroeger bij het afscheid naar elkaar, tegenwoordig wordt er gekust en geknuffeld. Dit willen wij onze sociale puber natuurlijk niet verbieden. Wat je wel kunt doen is je kind vragen om bij kriebel en twijfel, meteen aan de bel te trekken. Controleer regelmatig. Het liefst wekelijks en mocht iemand in de omgeving hoofdluis hebben dagelijks.

Behandeling
Zie je witte schilfertjes, iets wat op roos lijkt? Dit kunnen neten zijn. Misschien zie je zelfs al wat bewegen? Start meteen met een behandeling. Schaf een goede luizenkam aan, want dit wordt het voornaamste wapen in de strijd. Koop een luizenshampoo of lotion en direkt na deze behandeling smeer je het natte haar in met veel creme spoeling (vooral bij lang haar prettig). Kam eerst met een groffe kam het haar goed door. Nu kun je voorzichtig met de luizenkam aan de slag. Kammen, kammen, kammen, dat is het devies. Controleer de kam en spoel de kam steeds onder de kraan schoon. Verschoon beddengoed regelmatig, al is het maar voor het idee. Bewezen is het namelijk niet dat het noodzakelijk is de hele inboedel dagelijks op 90 graden te wassen. Herhaal de luizenbehandeling totdat het hele gezin weer luisvrij is.
Hoe gênant het ook is voor je kind, het is heel belangrijk om zijn of haar directe omgeving in te lichten, zodat iedereen hier alert op is en op tijd de behandeling kan starten. Wij krijgen spontaan jeuk. Jij ook?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen