Waarom maakt een bril zoveel verschil?

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Herken je weleens iemand niet, omdat die persoon een bril op heeft? Je bent niet de enige. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat een kleine verandering aan iemands gelaatsuitdrukking, zoals het dragen van een bril, ervoor zorgt dat we minder goed in staat zijn om iemand te herkennen.

Onderzoekers van de Universiteit van York toonden aan 59 proefpersonen portretfoto’s van mensen met en zonder bril. Van sommige personen zaten er twee foto’s tussen, een waarop ze wel en een waarop ze geen bril droegen. Aan de deelnemers de vraag om aan te geven als ze twee keer een kiekje van dezelfde persoon voorbij zagen komen.

In de meeste gevallen ging dat de proefpersonen goed af. Zes procent van de mensen die op de ene foto niet en op de andere foto wel een bril droeg, werd niet herkend. Dat lijkt weinig, maar als je bedenkt dat het kan zijn dat zes procent van de zo’n twee miljoen passagiers die dagelijks vliegen vanaf Schiphol, aan de hand van hun paspoortfoto, verkeerd geïdentificeerd wordt, is dat toch een hoog aantal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden