Steeds meer huizen volledig op elektriciteit

Steeds meer huizen werken alleen op elektriciteit. Het zouden er ruim 2000 zijn, maar volgens netbeheerders en energiebedrijven neemt het aantal toe.

“Het zijn nu kleine aantallen, maar de ambitie is om meer dan honderdduizend huizen op deze manier van energie te voorzien,” zegt Marko Kruithof, manager Duurzaam van netbeheerder Stedin tegen de NOS. Onder meer de toenemende onzekerheid over het aardgas en de klimaatdiscussie zouden reden genoeg zijn voor projectontwikkelaars, overheden en netbeheerders om te kiezen voor wijken zonder gasleidingen.

All-Electric

Hoog Dalem in Gorinchem is een van de zogeheten All-Electric wijken. Duizend woningen worden verwarmd met een waterpomp die werkt op elektriciteit. De pomp haalt grondwater uit een bron onder de wijk. Het water loopt onder de vloeren, door de leidingen, en kan in de zomer ook voor verkoeling zorgen. Enkele woningne zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend. Die hebben zonnepanelen op het dak met een accu die zonnestroom opslaat. “Optimaal werkt die opslag nog niet, maar het is wel de toekomst,” aldus bewoonster Mandy van dr Ploeg.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden