Bijna helft Nederlanders liever geen menselijk uitziende robot

Nederlanders willen liever geen robots die al te veel op mensen lijken. Zo blijkt uit een onderzoek van Maartje de Graaf, van Universiteit Twente.

De Graaf deed onderzoek naar de gebruikersacceptatie van robots. Zij kwam tot de conclusie dat veel Nederlanders liever geen robot in huis heeft die al te veel menselijke trekjes heeft.

Huishouden door robot

Robots kunnen steeds meer. Zo komen we steeds dichterbij een robot die huishoudelijke taken zou kunnen overnemen. Zo’n robot zou kunnen stofzuigen, koken, en zelfs je kinderen van school kunnen halen, terwijl jij aan het werk bent. Maar alleen omdat het kan, wil niet zeggen dat mensen zulke robots zomaar zouden accepteren.

Dier of mens?

Voor haar onderzoek nam De Graaf 1162 enquêtes af. Ze vroeg de deelnemers onder andere welk uiterlijk een huishoudrobot volgens hen mag hebben. Er kon worden gekozen uit menselijk, dierlijk, cartoonesk (denk aan: WALL-E) of functioneel (zoals bijvoorbeeld R2D2 van Star Wars).

Opvallend genoeg kiest de helft van de proefpersonen toch voor een menselijk uiterlijk, maar als wordt gekeken naar de onderbouwing komt er iets anders naar voren. De deelnemers geven aan dat een menselijk uiterlijk vertrouwd zou voelen, maar willen wel blijven zien dat het om een robot gaat.

Lees ook:

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden