Urine bezoekers Nijmeegse Vierdaagsefeesten gerecycled tot meststof

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten gieten bezoekers veel bier naar binnen. Ze zullen dan ook veel bezoekjes brengen aan het toilet. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs ergens goed voor: de urine wordt dit jaar gerecycled tot meststof.

De organisatie verwacht dat de bezoekers bij elkaar zo’n 250.000 plasjes plegen. Dit is te vergelijken met 350 badkuipen vol met urine.

‘Plasjes nodig als grondstof’

Directeur van de Vierdaagsefeesten, Teddy Vrijmoet, vraagt bezoekers om niet wild te plassen. “Dat is zo vervelend voor de bewoners van de binnenstad. En daarnaast hebben wij de plasjes gewoon nodig als grondstof.”

Een bedrijf in Zutphen zuivert de urine. “Een bedrijf in Zutphen gaat met de urine aan de slag om de fosfaten eruit te halen. Dat is een nieuwe manier van duurzame kunstmestwinning”, zegt Vrijmoet tegen Omroep Gelderland. De meststof kan gebruikt worden in de landbouw.

De organisatie probeert het evenement steeds wat duurzamer te maken. Zo werden drankjes vorig jaar in plastic glazen geschonken en zal dit jaar milieuvriendelijk vuurwerk worden afgestoken.

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn van 18 tot en met 24 juli.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden