Onderzoek: jonge hbo’er is ‘typische’ drugsgebruiker

De ‘gemiddelde’ drugsgebruiker is een man, hij woont in de stad, is hogeropgeleid en een twintiger. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut, op basis van cijfers uit 2014. Zesduizend mensen hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Een kwart van de Nederlandse bevolking tussen de 15 en 64 jaar heeft ooit cannabis gebruikt. Daarmee is het veruit de meest gebruikte illegale drug. Op de tweede plaats staat xtc met 7,6 procent. Ongeveer een op de twintig mensen in deze leeftijdscategorie heeft wel eens cocaïne gebruikt.

Mensen uit grote steden gebruiken anderhalf tot tweeënhalf keer vaker drugs dan mensen uit kleinere steden of dorpen. Het gebruik onder hoger opgeleiden ligt beduidend hoger dan mensen met een middelbare of lagere opleiding. Bij cannabisgebruik ligt het gebruik onder hoger opgeleiden twee keer zo hoog. Frequent gebruik komt echter vaker voor onder laag opgeleiden.

Europees gezien ligt het drugsgebruik in Nederland vrij hoog. Voor xtc en amfetamine zelfs het hoogst van de EU-landen. Maar, tekenen het Trimbos en CBS aan, verschillen in peiljaar, meetmethode en steekproeven bemoeilijken een directe vergelijking.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

Cookieinstellingen