11 geschiedenisweetjes Tilburgse Kermis op een rij

Foto:

De Tilburgse kermis is inmiddels begonnen aan dag 3. De grootste kermis van de Benelux bestaat inmiddels 446 jaar en heeft een flinke geschiedenis. Met behulp van kermistilburg.nl hier een paar leuke geschiedenisweetjes op een rij.

1. De gemeente ruimt voor aanvang van de kermis ruim vijftig grote lichtmasten op, zodat er meer ruimte komt voor de attracties.

2. De kermis wordt gevoed met zo’n 350.000 kWh aan elektriciteit. Vergelijkbaar met het verbruik van 100 huishoudens in een heel jaar.

Tilburgse Kermis

3.Roze Maandag wordt sinds 1990 gevierd en het evenement begon als een grap.

4. Vanaf 1926 werd de kermis ook op het Besterdplein gehouden. Daar heeft de buurt jaren om moeten zeuren bij de gemeente.

5. In 1977 kwam de eerste stalen achtbaan op de kermis. Dat was de Jet Star van J. de Vries en stond op het Koningsplein.

6. Dit jaar staat er voor het eerst een attractie op de Heuvel die hoger is dan de Sint-Jozefkerk. Het gaat om The Tower, een kolossale vrijevaltoren van 80 meter hoog.

7. Roze Maandag van 2004 is een van de drukste dagen ooit geweest. Er kwamen ongeveer 300.000 mensen naar de Tilburgse Kermis.

8. In 1940 kon de kermis niet doorgaan door de oorlog. In 1942 werd er al wel weer een klein kermisje gehouden in Tilburg.

Tilburgse Kermis

9. Kermisklassieker de Breakdance kwam in 1986 voor het eerst om de hoek kijken.

10. Zelfs de datum van de Tilburgse Kermis is traditie: sinds 1965 wordt de kermis altijd gehouden in de laatste volle week van juli.

11. De afgelopen zeven jaar staan er gemiddeld 237 attracties op de kermis.

De Tilburgse Kermis is dit jaar te bezoeken van 17 juli tot en met 26 juli.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden