Negen miraculeuze gevangenisontsnappingen

Afgelopen zondag ontsnapte Joaquin Guzman, El Chapo (het kleintje), voor de tweede keer uit een Mexicaanse gevangenis. Guzman is de leider van de grootste criminele organisatie ter wereld, het Sinaloa-kartel. El Chapo ontsnapte via een professioneel aangelegde tunnel die verlicht was en waar hij rechtop kon staan. Bij zijn eerste ‘prison break’ (2001) verborg hij zich in een wasmand met vuile kleren. Beide spectaculaire ontsnappingen, maar niet uniek. Velen gingen hem voor, met wisselend succes.

Een kleine maand geleden nog wisten twee mannen uit de Amerikaanse gevangenis Dannemora te ontsnappen. Net als El Chapo had het duo de ontsnappingsfilm The Shawshank Redemption uitvoerig bestudeerd.

Richard Matt en David Sweat ontsnapten in de nacht van 5 op 6 juni via een afvoerbuis uit de Clinton Correctional Facility in Dannemora. Ze kregen hulp van een werkneemster van de gevangeniswinkel. In gehaktverpakkingen smokkelde de vrouw zagen en beitels naar binnen. De mannen maakten hiermee een gat in de stalen muur van hun cel en kropen uiteindelijk via tunnels onder de tien meter hoge muren hun vrijheid tegemoet. Matt en Sweat, veroordeeld voor moord, lieten een briefje achter: “een mooie dag verder”.

Hun succes had een korte houdbaarheidsdatum. Matt overleed na twintig dagen bij een schotenwisseling met de politie, Sweat werd twee dagen later opgepakt.

Seodaemun Prison

Jay Junior Sigler

Jay Junior ontsnapte in 1998 uit de beruchte Everglades gevangenis. Hij moest twintig jaar brommen voor een gewapende overval, maar in het achtste jaar ramde een forse jeep door vier hekken, gevolgd door een auto waar zijn moeder achter het stuur zat. Na de succesvolle vlucht wisselden Jay en zijn vrienden bij een lokale supermarkt van auto. Jay overleed tijdens de achtervolging. Zijn vluchtauto klapte op een andere wagen.

Antonio Ferrara

Frankrijk, 2003. Met raketwerpers en ander zwaar geschut werd er op de muren van de Fresnes gevangenis gevuurd. Antonio Ferrara, een crimineel die vastzat voor gewapende overvallen, stormde naar buiten, terwijl zijn kompanen bewakers doden met AK-47’s. Na een jacht van vier maanden werd Ferrara wederom in de boeien geslagen.

Prison architecture

De ontsnappingskoning
De Fransman Pascal Payet heeft het meerdere keren geflikt. Zijn modus operandi: helikopters.

In 2001 ontsnapte de illustere crimineel uit Marseille voor het eerst met behulp van een helikopter uit de gevangenis van Luynes. Twee jaar later organiseerde hij bij dezelfde gevangenis voor drie andere gedetineerden een vergelijkbare ontsnapping. Aan die huzarenstukjes hield Payet zijn bijnaam over: de ontsnappingskoning.

Zijn meest spectaculaire actie moest toen nog komen. Op de Franse nationale feestdag in 2005 klom Payet op het dak van de zwaarbewaakte gevangenis van Grasse nabij Cannes. Hij werd opgepikt door een helikopter, die eerder op de dag op een nabijgelegen luchthaven was gekaapt door vier handlangers.

Luttele maanden later werd Payet in Barcelona voor de derde en voorlopig laatste keer opgepakt. Sindsdien wordt hij op een geheime locatie vastgehouden.

prison chapel

Parkhurst
Keith Rose, Andrew Rodger en Matthew Williams wisten in 1995 uit de Parkhurst gevangenis op het Isle of Man in het Verenigd Koninkrijk te ontsnappen met behulp van zelfgemaakt gereedschap.

Het drietal bouwde een stalen ladder van bijna tien meter lang, om over de gevangenismuren te klimmen. In de werkplaats van de gevangenis kopieerden ze de sleutel van de hoofdbewaker, waarna ze elke deur in de gevangenis konden openen.

Op de dag van de ontsnapping opende het driemanschap de achterdeur van de sportschool en liep zo de gevangenis uit. Ze knipten een gat in een hek en klommen met de ladder over de gevangenismuur.

Om van het eiland te komen probeerden ze een vliegtuig of boot te stelen, maar uiteindelijk werden ze ontdekt door een gevangenismedewerker, die een vrije dag had.

Richard Lee McNair

Deze Amerikaan slaagde maar liefst drie keer. De eerste keer dat McNair uit een gevangenis ontsnapte schijnt hij lipbalsem gebruikt te hebben om zich van zijn handboeien te ontdoen. Zijn tweede vlucht voltooide hij door zich via een ventilatietunnel naar buiten te wurmen en de derde keer deed hij zichzelf op de post: hij ontsnapte in een doos.

prison guard tower

Alcatraz
Alcatraz was een gevangeniseiland waarvan ontsnapping onmogelijk zou zijn. Tot drie mannen in 1962 door een meesterplan hun vrijheid tegemoet voeren. Of het hun daadwerkelijk is gelukt, weet niemand.

Frank Morris was het brein achter de ontsnapping, waarvan de voorbereiding twee jaar in beslag nam. Samen met de broers John en Clarence Anglin en een aantal anderen die uiteindelijk het eiland niet zouden verlaten, maakte hij een vlot van regenjassen en maskers van hun hoofden van zeep, wc-papier en mensenhaar. Met lepels hakten ze een gat in de muur, waardoor ze via het ventilatiekanaal naar het dak konden klimmen.

Op hun vlot verlieten Morris en de broers Anglin het eiland, waarna er nooit meer iets van hun is vernomen. Toen bewakers ‘s ochtends ontdekten dat de gevangenen waren vervangen door maskers, startte de FBI een zoekactie. Delen van het vlot en spullen van de broers werden teruggevonden, maar van de gevangenen ontbreekt nog altijd elk spoor.

Het bericht Negen miraculeuze gevangenisontsnappingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden