Fail IKEA: verstandelijk beperkte kinderen uit ballenbak geweerd

“Ik weet niet of zulke kinderen hier kunnen spelen”, was het antwoord van een medewerkster van IKEA Utrecht op de vraag of een groep kinderen met een verstandelijke beperking in de ballenbak mocht. Uiteindelijk werden de kinderen met een echt argument geweerd: ze waren een jaar te oud.

Om het schooljaar af te sluiten gingen de basisscholieren van Rafael uit Utrecht dinsdag 7 juli eten bij een ‘echt restaurant’. Frietjes eten bij de IKEA in Utrecht stond op het programma. Voor het eten wilden de kinderen nog even spelen in de ballenbak.

‘Zulke kinderen’

“We hebben geen ballenbak”, was de eerste reactie van een medewerkster van het Zweedse concern. Toen de kinderen haar de ballenbak, die even verderop stond, aanwezen, zei ze: “Ik weet niet of zulke kinderen hier kunnen spelen.”

Dat zorgde voor oproer bij de zes begeleiders van de twaalf leerlingen. Een collega werd erbij gehaald. Die vond het wel oké dat de groep de ballenbak in ging. Tijdens het opschrijven van de namen en leeftijden van de kinderen, kwam hij er echter achter dat een paar al 10 jaar oud waren. ‘Alle kinderen van 3-9 jaar zijn welkom hier te komen spelen’, staat aangegeven op een bordje voor de bak. Oudere kinderen worden niet verzekerd. De scholieren werden alsnog geweerd uit de ballenbak.

“De ouders die aanwezig waren hebben er geen rel van gemaakt om het uitje niet voor de kinderen te verpesten”, vertelt Janneke van Erp, ambulant begeleidster van de groep, aan Nieuws.nl. “Maar sommigen zaten te trillen. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.”

Reactie IKEA

Smalland, zoals de speelruimte van IKEA heet, is opgericht om winkelende ouders te ondersteunen, laat een woordvoerster weten. “Het is niet bedoeld voor groepen of uitjes.”

Dat de medewerkster heeft gezegd wat ze heeft gezegd, vindt ze ‘heel vervelend’. “Waarschijnlijk was ze overweldigd door de grote groep.” Dat er eerst overlegd wordt met de dagmanager, komt wel vaker voor. “Uiteindelijk is er besloten de kinderen toegang te geven, zolang er een begeleider van de groep bij was. Daarin hebben we een uitzondering gemaakt, omdat volwassenen normaal gesproken nooit toegelaten worden. Ik denk dat er in dit geval goed gehandeld is”, aldus de woordvoerster.

En er worden wel vaker kinderen geweigerd vanwege hun leeftijd. “Dat komt omdat oudere kinderen fysiek gezien anders spelen. Wij moeten daar streng in zijn.”

Van Erp vond het opvallend dat dit incident juist bij IKEA plaatsvond, omdat er allerlei samenwerkingsprojecten lopen tussen de meubelzaak en de middelbare school van Rafael. “Maar wij voelden ons alles behalve welkom.”

Het bericht Fail IKEA: verstandelijk beperkte kinderen uit ballenbak geweerd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden