Een jaar na de Ice Bucket Challenge: hoe is het nu?

Gisteren was het precies een jaar geleden dat de Ice Bucket Challenge begon. Een hype die al snel de hele wereld over ging.

De Amerikaan Chris Kennedy was de eerste die een emmer ijs over zijn hoofd leeggooide. Via sociale media verspreidde het fenomeen. Heel de wereld deed mee om aandacht te vragen voor de tot dan toe vrij onbekende spierziekte ALS. Dit meldt NOS.nl

17 miljoen mensen hebben meegedaan aan de Challenge, waarvan ongeveer 100.000 Nederlanders. Zij zorgden voor 2 miljoen euro aan Nederlandse inkomsten voor onderzoek naar de ziekte.

Onderzoek

6,9 procent hiervan is ingezet voor fondsenwerving. De gemaakte kosten, ongeveer 80 procent wordt in onderzoek gestoken en de rest van het bedrag gaat naar de huidige patienten.

Met het geld wordt geprobeerd hun kwaliteit van leven te verbeteren. Hoewel er veel geld en tijd wordt geïnvesteerd, is er nog geen medicijn gevonden.

Oorzaak

Gorrit-Jan Blonk, directeur van ALS Nederland: ,,Door DNA-profielen te vergelijken, hopen we verschillen te zien tussen ALS-patiënten en gezonde mensen. Dat zou de oorzaak naar boven kunnen halen.”

Uiteraard hoopt de stichting vaker met ludieke acties bakken met geld binnen te harken. ,,We hebben wel de hoop, maar niet de verwachting dat er nog eens twee miljoen binnenkomt.” Het ‘denkproces’ voor een nieuwe actie is volgens Blonk gaande.

 

Het bericht Een jaar na de Ice Bucket Challenge: hoe is het nu? verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden