Karakter wordt niet bepaald door positie in gezin

Al vele onderzoeken zijn er gedaan naar karaktereigenschappen van gezinsoudsten -middelsten en -jongsten. Een recent onderzoek verwijst alle eerdere resultaten naar het land der fabelen.

De verantwoordelijke oudste, bemiddelende middelste en verwende jongste; onzin volgens de onderzoekers. Zij stellen dat de onderzoeken te kleinschalig waren en veel fouten bevatten.

Tegelijk

Zo werden vragen aan alle kinderen tegelijk gesteld, waardoor de kleinste waarschijnlijk meer ontzag vertoont voor haar broers en zussen. Ook is het logisch dat ouders hun oudste van 13 jaar verantwoordelijker vinden dan hun jongste van 5 jaar.

In het huidige onderzoek wordt tussen gezinnen gekeken; is een oudste kind van 13 jaar anders dan een jongste kind van 13 in een ander gezin? Onder 227.000 Amerikaanse kinderen werd onderzocht of er verschillen waren.

En dat viel tegen. Het verschil is volgens de onderzoekers minuscuul en is niet te rijmen met de karaktereigenschappen die werden toebedeeld aan jongsten, middelsten en oudsten.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden