Jaarlijks meer dan 500 roltrapongelukken in Nederland

De Chinezen zijn inmiddels doodsbang van de roltrap door vier ongelukken in korte tijd. Wie denkt dat dit alleen in China kan, komt van een koude kermis thuis. Jaarlijks belanden 510 mensen op de spoedeisende hulp door roltrapongelukken.

VerIn 90% van de gevallen gaat het echter om een val van de roltrap. Bij de rest van de ongelukken raken mensen bekneld, stoten ze zich of snijden ze zich aan de roltrap. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van VeiligheidNL.

Lees ook:

Bij de meeste ongelukken gaat het om mensen die de roltrap niet goed gebruikten. Dat meldt het Liftinstituut dat roltrappen inspecteert en onderzoek doet naar roltrapongevallen.

Toch zijn er ook gevallen bekend in Nederland met een technische oorzaak. Het is onbekend om hoeveel gevallen het precies gaat. Het Liftinstituut onderzocht 27 ongevallen. Daarvan hadden er 7 een technische oorzaak.

Verouderde roltrappen

Het instituut verwacht niet dat een ongeluk zoals in China in Nederland zou kunnen gebeuren. In China zijn heel veel verouderde roltrappen en worden er weinig controles uitgevoerd.

Europese normen schrijven veiligheidssystemen voor zoals luikcontactbeveiliging en tredebreukbeveiliging. Daarmee hadden de twee schokkende ongelukken in China kunnen worden voorkomen.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden