PrEP: spectaculaire homo-pil tegen hiv niet aan te slepen

Een nieuwe ‘pretpil’ is een hype onder hoofdstedelijke homoseksuelen die graag onbeschermde anale seks hebben (barebacken) maar bang zijn voor hiv. Het wondermiddel PrEP lijkt niet aan te slepen.

Dat meldt de GGD in Amsterdam maandag in de Telegraaf. De GGD is bezig met een proef onder 370 mensen maar het aantal aanvragen is vele malen hoger.

“Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hiv-infecties nemen met 86 procent af,” verklaart de GGD. Die score zou hoger zijn dan bij condoomgebruik.

Groter risico

Barebacking is populair onder specifieke groepen uit de homogemeenschap. Echter ook in heteroseksuele kringen is bareback (zowel anaal als vaginaal) in opkomst. Barebacking is risicovol omdat deze vorm van seksuele gemeenschap de kans op soa’s of hiv vergroot. De wand van de anus en het rectum raken makkelijk beschadigd, zodat er ziekteverwekkers in de bloedbaan kunnen komen.

Er zijn mensen die het spannend vinden om zich met barebacking bezig te houden, getuige de vele oproepen op websites waar gezocht wordt naar sekscontacten. Het beeld dat geschapen wordt in pornofilms, waar de meeste anale penetraties plaatsvinden zonder condoom, is voor velen aanleiding om met barebacking te gaan experimenteren. Anale seks zonder condoom wordt echter ten zeerste afgeraden vanwege de grote kans een infectie op te lopen.

Het bericht PrEP: spectaculaire homo-pil tegen hiv niet aan te slepen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden