Jongen (10) vindt zeldzame onderkaak prehistorische grottenleeuw

De onderkaak van een zeldzame prehistorische grottenleeuw heeft jarenlang liggen verstoffen in een doosje. De vinder van de botten, Enzo Smink (10) uit het Gelderse dorp Wekerom, had geen idee wat voor een unieke vondst hij had gedaan.

Enzo vond de kaak op een afgelegen strandje in de zomer van 2012. Omdat niemand in zijn omgeving besefte dat het om een bijzondere vondst ging, werden de botjes opgeborgen in een doosje. Toen de jongen de botten eerder dit jaar gebruikten bij een spreekbeurt, besloot zijn moeder er een foto van te maken en op te sturen naar specialisten.

Directeur René Fraaije van het oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel laat weten dat het om een zeer unieke vondst gaat. “Een prehistorische vondst van dit formaat wordt vermoedelijk eens in de twintig jaar gedaan”, vertelt Fraaije aan NU.nl. “Grottenleeuwen waren in die tijd al zeldzaam, laat staan dat er tienduizend jaar later nog vaak botten worden gevonden.”

De grottenleeuw is de grootste kat die ooit heeft geleefd. Het dier leefde destijds in het grootste deel van het huidige Europa. Het roofdier stierf ongeveer tienduizend jaar geleden uit.

Enzo geeft de vondst maandag officieel aan het oertijdmuseum De Groene Poort.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen