Koelen met zon en een zoutoplossing maakt nieuw soort koelbox mogelijk

Dankzij een Nederlandse uitvinding hoef je volgend jaar op de camping misschien niet meer aan de stroompaal voor je koelbox. Het nieuwe systeem van TNO zet zonnewarmte direct om in koelte, zonder gebruikmaking van elektriciteit.

Het Solar Cooling System is een vondst die zo simpel lijkt, dat je je afvraagt hoe het kan dat hij niet eerder is gedaan. De Nederlandse uitvinding maakt gebruikt een zoutoplossing om vocht te onttrekken aan de hete, vochtige lucht. Zo ontstaan water en hete, droge lucht. Als je het water vervolgens weer toevoegt aan diezelfde lucht, gaat het verdampen. Daarbij onttrekt het zoveel energie aan de lucht, dat deze 15 graden afkoelt.

Het nieuwe systeem is in eerste instantie bedoeld voor warme landen met een hoge luchtvochtigheid, die uitgestrekte rurale gebieden hebben zonder infrastructuur. Het is namelijk goedkoop, robuust en autonoom. Een extra voordeel is dat het bijna altijd ook nog water oplevert als bijproduct. Koeling in de nacht of bij bewolking is door slimme buffering ook mogelijk, mits de installatie voldoende omvang heeft. In India begint TNO met buffervaten van 200 liter. Deze pilot wordt de eerste praktijktest.

Betere airco

Volgens onderzoeker Leon Stille is het systeem ook geschikt voor Nederland. Hoewel de zonnekracht hier veel kleiner is, is de luchtvochtigheid namelijk groter. En met meer vocht kun je beter koelen. “Ik zie in eerste instantie kansen voor bijvoorbeeld Defensie, dat vaak op afgelegen plekken met zo min mogelijk middelen een kamp moet opbouwen. Maar het kan ook gewoon worden gebruikt voor woningen, kantoren of scholen. Zonnecollectoren werken hier ook, dus dan moet ons systeem ook functioneren. Vooral op warme dagen, en dat is precies wanneer je het nodig hebt.”

Het verschil tussen dit nieuwe systeem en gewone adiabatische koeling zit hem in het drogen van de lucht. “Normaal gesproken wordt voor koeling buitenlucht gebruikt zoals die komt. Dan kun je een koeling bereiken van zo’n 3 graden Celsius. Juist doordat wij de lucht eerst drogen, kunnen we 70, 80, of soms zelfs 90 procent vocht toevoegen. En daardoor zoveel meer koelen.” TNO heeft de manier waarop de lucht in contact komt met de vloeistof gepatenteerd, net als de manier waarop de lucht weer wordt geregenereerd.

Zonnepaneel overbodig

Voor wie zich afvraagt wat het voordeel is van dit systeem tegenover een zonnepaneel met een airco: airconditioning koelt lucht met een koelvloeistof. Die koelvloeistof verdampt van vloeistof naar gas, wordt met een compressor teruggebracht naar de vloeistoffase, verdampt weer, etcetera. Daarbij komt energie vrij in de vorm van warmte. Die moet worden afgegeven aan de buitenlucht. Hoe warmer het buiten is, hoe moeilijker dit gaat en hoe harder de airco dus moet werken om zijn energie kwijt te raken. Airco’s worden dus minder efficiënt naarmate het buiten warmer is: precies het moment dat je ze nodig hebt.. Dit is andersom bij het Solar Cooling System. Dat gaat steeds beter functioneren naarmate het warmer wordt.

Bovendien, als je energie uit een zonnepaneel wilt bufferen, heb je een accu nodig, een transformator en meer van dat soort hulpstukken. Dat heb je allemaal niet bij zonnekoeling. Stille: “Ik kan me voorstellen dat mensen aan een zonnepaneel met airco denken, eenvoudigweg omdat die nou eenmaal bestaan. En het is natuurlijk altijd gemakkelijk om een bestaand product te pakken. Maar eigenlijk is het gewoon niet zo geschikt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen