Man leeft al jaren zonder geld en richt gemeenschap op om mensen op te vangen

Het lijkt haast onmogelijk maar Mark Boyle stelt het bewijs dat leven zonder geld kan. Hij leeft al jaren lang door te ruilen. Zijn enige aankoop was een paar sportschoenen uit een kringloopwinkel. Het kostte hem 5,50 euro.

,,Dat was een heel raar moment”, vertelt hij tegen The Guardian over zijn enige aankoop in drie jaar. ,,Leven zonder geld is zo normaal geworden voor mij.”

In 2010 schreef Boyle het boek ‘The Moneyless Man’. In dat boek omschreef hij hoe hij wist te overleven zonder ooit geld aan te hoeven raken. Hij liet daarnaast ook zien hoe mensen een duurzamer leven konden leiden.

Hij leefde in een verlaten caravan en fietste overal naartoe. Door een combinatie van ruilhandel en te investeren in anderen, slaagde hij erin een leven te leiden zonder geld.

Gemeenschap

De 36-jarige man, een voormalig econoom, is nu mede-eigenaar van een boerderij in het graafschap Galway. De aankoop daarvan werd deels gefinancierd door het geld wat hij verdiende aan zijn eerste boek.

,,Mijn geldloze ik was daar niet zo blij mee, maar ik ben doorgegaan en het betekent alles voor me dat ik daarna een gemeenschap op heb kunnen bouwen”, verwijst hij naar de mensen die nu op de boerderij wonen en werken.

Boyle en zijn partner Kirsty kochten het land voor €95,000, terwijl anderen er gratis mogen wonen. Het is nu een plek waar mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten. Er worden gratis workshops en cursussen gegeven en zij kunnen er eten en drinken. En dat allemaal zonder een euro te hoeven betalen.

Bankrekening

Het enige nadeel vindt Boyle dat hij door het project weer een bankrekening heeft moeten openen. ,,Ik voelde me heel vrij zonder geld en het invullen van belastingaangiften voelt als een last. Maar toch is het project dat ik ben begonnen nog grotendeels in stand en hopelijk gaat het nu naar een volgende fase, naar een grotere groep.”

De kleine boerderij wordt beheerd zonder het gebruik van brandstoffen. ,,We hebben dus geen tractor. Mest is afkomstig van een lokale boer die paarden heeft en er graag vanaf wil. Alles wat we eten, verbouwen we zelf. Daardoor eten we vaak, en misschien wel iets te vaak, boerenkool. We streven ernaar een gemeenschap te zijn die op een zo ecologisch verantwoorde en plezierige manier probeert aan de behoeften te voldoen.”

Boyle is overtuigd van het principe van ‘gift economics’: een ander helpt zonder expliciet te zeggen dat je iets terug verwacht. Je moet de overtuiging hebben dat een onbaatzuchtige gift uiteindelijk door die persoon zal worden ‘terugbetaald’. Boyle omschrijft het als ,,vooruit betalen”.

Tweede boek

De man publiceerde eerder deze week zijn tweede boek ‘Drinking Molotov Cocktails with Gandhi’. Daarin opent hij de aanval op de niet-duurzame economische en politieke systemen.

Het bericht Man leeft al jaren zonder geld en richt gemeenschap op om mensen op te vangen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

Cookieinstellingen