Nederland is veel kleiner dan op wereldkaart wordt weergegeven

Ons kleine kikkerlandje is in werkelijkheid nog veel kleiner dan we altijd hebben gedacht. De wereldkaart zoals we die kennen, is namelijk niet helemaal correct.

Vooral landen in het noordelijk halfrond, waaronder Nederland, staan er veel groter op afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Dat meldt Metronieuws.

Vervormen

De aarde is niet plat en dat kan voor grote problemen zorgen bij kaartenmakers. De aarde wordt na ar het noorden en zuiden toe dus ‚smaller’. Om een rechthoekige wereldkaart te maken, moeten zij kunstgrepen toepassen en de werkelijkheid een beetje vervormen.

De vervorming van de wereldkaart zoals wij deze nu kennen, komt door de Vlaamse kaartenmaker Gerardus Mercator die in 1569 de eerste kaart maakte waarop alle kaarten daarna zijn gebaseerd.

Wereldkaart

De Vlaamse kaartenmaker koos voor een kaart waarop zo goed mogelijk de richting van het kompas wordt gevolgd. Wie recht naar het oosten gaat, volgt op de kaart van Mercator ook altijd een rechte lijn naar rechts.

De kaarten van Mercator zijn daardoor handig als je de weg moet vinden op zee, maar totaal ongeschikt om de grootte van een land weer te geven. Om de richting goed te tekenen, raakten de oppervlaktes namelijk vervormd. Op de meeste wereldkaarten is Groenland bijna net zo groot als heel Afrika, en dat klopt van geen kant.

De wereld zoals we die kennen van de kaart, bestaat dus helemaal niet. Omdat Nederland behoorlijk noordelijk ligt, is ook de weergave van ons kikkerlandje op de meeste wereldkaarten te groot. Hoeveel dat uitmaakt kun je zelf uitproberen op de thetruesize.com. Sleep je Nederland naar het zuiden dan zie je ons land vanzelf verder krimpen.

Het bericht Nederland is veel kleiner dan op wereldkaart wordt weergegeven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden