Slechts een telefoontje nodig om aan Syrisch paspoort Mark Rutte te komen

Correspondent Harald Doornbos van de Nieuwe Revu had slechts een telefoontje en omgerekend 750 euro nodig om aan een echt Syrisch paspoort te komen. Veertig uur na zijn bestelling had Doorbos een echt paspoort en identiteitskaart met de beeltenis van Mark Rutte in handen.

Sinds de oorlog in Syrië zijn duizenden lege paspoorten en de printers in handen van Soennitische rebellen. Iedereen die ervoor wil betalen, krijgt een paspoort. ‘Het enige wat je nodig hebt is een telefoonnummer van een van de vele paspoortvervalsers en omgerekend 750 euro. En binnen 40 uur heb je een paspoort’, zegt Doornbos.

Terroristen

Doornbos vindt de situatie beangstigend. Met een valse identiteit is het nog lastiger voor de veiligheidsdiensten om terroristen te traceren en aanslagen te voorkomen.

Doornbos beschrijft de route die terroristen volgens zijn bronnen afleggen. ‘Vanuit ISIS- of Al-Qaeda-gebied in Noord-Syrië zal de terugkerende Syriëganger reizen naar Bodrum in West-Turkije. Hiervandaan maakt hij de illegale oversteek naar Griekenland. In Griekenland laat hij z’n valse Syrische paspoort zien aan de autoriteiten.

‚’Omdat het paspoort vals is en de naam fake hebben de Grieken geen idee dat ze niet te maken hebben met een Syrische vluchteling maar met een lid van ISIS of Al-Qaeda. Vanuit Griekenland gaat de reis dan door via Macedonië en Servië naar Hongarije. Na aankomst in Schengen-lid Hongarije kan de jihadist met z’n valse Syrische paspoort dan zonder controle naar alle andere Schengenstaten reizen.’

Mensenrechtenschendingen

Doornbos ging ter plekke voor zijn onderzoek en ontdekte dat naast kwaadwillende Syrië-gangers ook paspoorten worden verkocht aan Syriërs die tijdens de oorlog mensenrechtenschendingen hebben begaan maar die nu toch graag naar de EU willen. ‘Het gaat bijvoorbeeld om Syriërs die gemarteld hebben in de gevangenissen van Assad en Syrische regeringssoldaten die bloedbaden hebben aangericht. Maar ook om Syrische rebellen die burgers hebben gekidnapt, vermoord of verkracht.’

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden