Woede over aankoop 2 schilderijen door de Staat en Rijksmuseum voor 160 miljoen

Op social media wordt kwaad gereageerd op de aankondiging dat de Nederlandse Staat tientallen miljoenen neer gaat tellen voor werk van Rembrandt. Frustratie en woede roepen bijna op tot een beeldenstorm.

Subsidie
Het geld voor de schilderijen, dat deels door de Staat wordt betaald, komt in handen van een bankiersfamilie in Frankrijk. De twee Rembrandts zijn samen goed voor 160 miljoen euro. Het Rijksmuseum, dat overigens ook nog staatssubsidie krijgt, betaalt de ene helft, de andere 80 miljoen komt nu dus uit de staatskas. De schilderijen worden door de overheid gekocht omdat men anders bang is dat particuliere kopers ermee vandoor gaan.

Bezuinigd
Onder meer op Twitter wordt verbolgen gereageerd. ‘Krankzinnig, overal wordt op bezuinigd!’, klinkt het. ‘Het onderwijsbudget van kinderen die door scholen geweigerd worden gaat naar… Jawel: #Rembrandt!’ De deskundigen die in de media aan het woord kwamen worden afgewimpeld. ‘Dat alle nieuwszenders dan kunsthistorica interviewen in de hoop dat wij stervelingen gaan inzien dat dit een koopje is’, zegt iemand sarcastisch. ‘Ben ik nu cultuurbarbaar of populist als ik zeg dat 160 miljoen echt beter kan worden besteed?’, vraagt ene Ed zich af.

Uitstekende beslissing
Jet Bussemaker (PvdA), minister van Cultuur, vindt het echter een uitstekende beslissing. ‘Ik snap dat er negatieve reacties zijn, maar we moeten er rekening mee houden dat het voor dit hele bijzondere geval gerechtvaardigd is.’ Van de betaalde 80 miljoen komt 30 miljoen van het Ministerie van Cultuur en de overige 50 miljoen wordt gestort door het Ministerie van Financiën.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden