Cola blijkt opname van kankermedicijn te bevorderen

Een aspirientje neem je meestal in met een glas water. Sommige medicijnen kun je echter beter slikken met een glaasje cola. Zo werkt een veelgebruikte pil tegen longkanker beter als je het met een colaatje inneemt.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus MC, meldt Volkskrant. Cola zorgt ervoor dat de zuurgraad in je maag wat hoger wordt. Door dat zuur lost het kankermedicijn erlotinib, dat veel gebruikt wordt om longkanker te bestrijden, sneller op in de maag. Zo wordt de stof makkelijker in het bloed opgenomen dan wanneer je de pil met water inneemt.

Maagwand

​Internist-oncoloog Ron Mathijssen en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen waren op zoek naar een oplossing voor het probleem dat de maagwand van veel kankerpatiënten wordt aangetast door het slikken van pijnstillers.

Veel patiënten gebruiken daarom ook maagzuurremmers. Maar maagzuur is juist nodig voor de opname van kankermedicijnen. De oplossing bleek te liggen in het tijdelijk zuurder maken van de maag, met een colaatje.

De wetenschappers onderzochten 28 kankerpatiënten. De helft van de patiënten gebruikte maagremmers en de andere helft niet. Ze lieten de proefpersonen een week lang erlotinib met water slikken, daarna een week lang met cola.

In de laatste week bleek de opname van de stof in het bloed met 40 procent toegenomen te zijn bij de groep die maagbeschermers slikte. Ook de groep die geen maagzuurremmers nam, had baat bij de inname met cola. Bij hen steeg de opname van erlotinib in het bloed met 10 procent.

Cola-effect

Het was al bekend dat cola de opname van bepaalde medicijnen kan bevorderen. Dat het cola-effect ook bij kankermedicijnen optreedt, kan volgens de onderzoekers grote gevolgen hebben. Zo is het misschien mogelijk om patiënten een lagere dosis van het medicijn te geven, wat veel in de kosten kan schelen.

De onderzoekers verwachten dat het cola-effect ook bij andere kankermedicijnen op kan treden. Of de inname met cola er ook daadwerkelijk voor zorgt dat kankerpatiënten langer leven, is nog niet onderzocht.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden