Nederland faciliteert kindermisbruik door erkenning 12-jarige bruiden asielzoekers

Foto:

Het aantal kindbruiden dat Nederland binnenkomt, is verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Dat schat Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Ze benadrukt dat het gaat om onbevestigde cijfers, omdat het aantal nog niet goed geregistreerd wordt, maar volgens Van Winden is dit cijfer ,,niet irreëel”.

Het zou gaan om ongeveer drie kindbruiden per week, allemaal uit het Midden-Oosten. Dat zegt Van Winden naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord.

,,De problematiek van kindbruiden is groot. Het zijn meisjes die vaak al getraumatiseerd zijn in de burgeroorlog in hun land van herkomst. Ze hebben een tijd in vluchtelingenkampen geleefd in de regio en worden dan weggerukt van hun familie om te trouwen met een oudere man. Dat kan niet anders dan extra traumatiserend zijn”, zegt Van Winden.

Onacceptabel

Kamerlid Attje Kuiken zegt op Radio 1: “Helder is dat dit onacceptabel is. Ik geloof niet in vrijwilligheid, wij moeten die meisjes tegen zichzelf in bescherming nemen.” Kuiken wil dat de minderjarige meisjes worden ondergebracht bij gastgezinnen. Nederland is volgens de klokkenluiders verplicht op basis van internationaal recht om deze kindhuwelijken te respecteren. Daarmee faciliteert Nederland kindermisbruik.

Bij aankomst in Nederland krijgen alle asielzoekers, ook de kinderen, een gesprek met de immigratiedienst IND. “De meisjes krijgen een standaard-intakegesprek van de IND en daarin wordt hulp aangeboden. Dat is één vraag op het formulier, dus dan komt al snel de volgende vraag. Het gaat hier om meisjes die het begrip assertiviteit niet kennen. ,” zegt fractievoorzitter Richart Joling van de PvdA in de gemeente Vlagtwedde die het balletje maandag aan het rollen bracht. “Het is helder: in Nederland is trouwen onder de 18 jaar niet de norm. Wij noemen dat kinderporno.”

Oog voor kindhuwelijken

Corinne Detmeijer, die namens de overheid onderzoek doet naar seksueel geweld tegen kinderen ontkent op Radio 1 dat de kwetsbare meisjes assertiever zouden moeten zijn om te worden geholpen door Nederlandse hulpverleners: “Het gaat wel verder dan één enkele vraag. De IND heeft er echt oog voor. Het gaat er niet om of het meisje kan zeggen wat ze wil. Ze zit min of meer gevangen in haar eigen achtergrond. Dat maakt het ingewikkeld. Daarom is het belangrijk om een heldere juridische lijn te creeëren. Als zo’n meisje kiest niet bij de man te blijven dan zijn er gevaren van eerwraak en daar moeten we ook rekening mee houden. Het moet er niet om gaan wat het meisje wil, maar dat wij als Nederland het niet willen. Een ander probleem is dat het meisje door het erkennen van het huwelijk niet meer minderjarig is, ook al is ze 15.”

Joling legt uit dat er steeds meer kinderen worden uitgehuwelijkt als gevolg van de oorlogen in het Midden-Oosten: “Je hebt een vluchtelingenkamp ergens in Syrië of in de nabijheid. Daar worden meisjes geronseld. Een handelaar koopt zo’n meisje. De ouders denken dat zij een beter leven tegemoet gaat in het Westen. In dat soort landen is het normaal dat een meisje van 12 jaar gaat trouwen.”

Geen 12-jarige meisjes

Detmeijer: “Het ligt iets genuanceerder. Als we het hebben over het erkennen van buitenlandse huwelijken dan is het minimum in Nederland 15 jaar. We hebben het dus niet over meisjes van 12. Toch vind ik 15 ook schokkend. Er ligt dus een wetsvoorstel bij de Kamer om huwelijken onder de 18 niet mogelijk te maken in Nederland. Dat zou een helder standpunt naar buiten toe zijn. Door de oorlogssituatie zijn minderjarige huwelijken fors toegenomen. Ik ben al langer bezig met dit probleem. Ik heb vorige week op Europees niveau gevraagd hier samen in op te trekken.”

Detmeijer: “We moeten wel blijven kijken naar culturele andersheden en hoe we elkaar daarin tegemoet kunnen komen. Toen ik dit vorig jaar voor het eerst hoorde, dacht ik ook: het gaat om kinderen daar is geen discussie over mogelijk. Toch blijkt het niet zo eenvoudig.”

Op 20 oktober komt Detmeijer met een rapport over de kwestie.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden