Boek en tentoonstelling over typisch Nederlandse voorwerpen

In het boek ‘Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen’ behandelen journalisten Wim Brands en Jeroen van Kan 51 typisch Nederlandse voorwerpen, zoals een kaasblokje, een mattenklopper en een kruimeldief. Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn heeft naar aanleiding van de verschijning van het boek een tentoonstelling samengesteld.

Mensen konden voorstellen doen voor gewone voorwerpen. Honderden suggesties kwamen binnen, waarvan 51 voorwerpen zijn geselecteerd voor het boek.

Het idee ontstond toen Brands en Van Kan een keer in Amerika waren. ,,Daar interviewden we iemand die aan de hand van gewone voorwerpen een boek had gemaakt over Amerika. En toen dachten we, dat moeten we ook in Nederland gaan doen”, zegt Brands tegen Radio 1.

‘Ontdek aspecten van Nederland’

Een boek schrijven over voorwerpen die Nederlanders veelvuldig in het dagelijkse leven gebruiken, is opmerkelijk te noemen. Maar volgens Brands zijn juist de gewone dingen in het leven boeiend. ,,Als je je gaat richten op hele normale onderwerpen en die goed gaat bestuderen, dan ontdek je aspecten van je eigen land die je niet voor mogelijk had gehouden.”

Brands legt aan de hand van de stroopwafel uit wat een dagelijks gebruikt voorwerp zegt over Nederland. ,,Als je gaat kijken naar hoe de stroopwafel is ontstaan, dan ontdek je ook iets over Nederland.” Brands legt uit dat de stroopwafel in de zeventiende eeuw in Gouda is bedacht. Er heerste toen veel armoede. ,,Een stroopwafel bestaat alleen maar uit afvalproducten, omdat de bakkers niets weggooiden. Van het goedkoopste meel, Zeeuws meel is dat, en een beetje stroop zijn ze stroopwafels gaan maken. Dat is nou echt Nederlanders.”

Uit het veelvoudige gebruik van de kaasschaaf blijkt ook dat Nederlanders zuinig zijn. De kaasschaaf is overigens officieel een Scandinavische uitvinding, maar Nederlanders gebruiken het voorwerp volop. ,,We willen vooral hele dunne plakjes.” Volgens de schrijver kan er ook geen politiek debat voorbijgaan of iemand begint over de kaasschaafmethode. ,,Het is ook in de politiek een ding geworden. En op die manier zeggen die hele simpele objecten van alles en nog wat over ons.”

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden