Veel mensen achter strijd Freek Vonk tegen moord op neushoorns

Avonturier, slangenworstelaar en nu ook stropersbestrijder Freek Vonk verovert Facebook met een aangrijpend verhaal over een babyneushoorn. De moeder van het diertje is doodgeschoten. “Dit MOET stoppen,” schrijft Vonk in zijn post van woensdag, die bijna 10.000 keer gedeeld is.

Moederneushoorns laten hun babies nooit alleen achter, vertelt Vonk vanuit Zuid-Afrika. “Dus naar alle waarschijnlijkheid is de moeder gestroopt. Babyneushoorns zonder moeder zijn op de savanne ten dode opgeschreven.”

Vonk werd uitgenodigd door een lokale dierenarts van het Krugerpark om te komen kijken bij het drie maanden jonge neushoorntje. Op Facebook doet hij verslag van zijn bevindingen. “Dit is zo in en in triest. Wat een paniek en angst moet hij gevoeld hebben. Ik probeer me te vermannen maar merk dat dit lastig gaat.”

Rollende tranen

“In het donker komen we aan bij zijn praktijk, en ik zie een pickuptruck met tien soldaten er omheen. Allemaal in legerpak. Ik zie in de pickup ook enkele van hun geweren liggen. Daarnaast staat de dierenarts. Er hangt een infuus aan de rand van de auto. De sfeer is heel gespannen. De dierenarts zegt dat dit het jongste neushoorntje is die ze ooit hebben gevonden. Ik zie soldaten bij wie de tranen over de wangen rollen, maar ook soldaten met een blik in hun ogen die verraadt dat ze per direct terug willen om de daders te zoeken.”

Afgeslacht

“De dierenarts vertelt mij dat dit mannetje waarschijnlijk 2 a 3 dagen heeft rondgezworven op de savanne. Zonder moeder, zonder eten, zonder drinken. Hij heeft gezien dat zijn moeder is afgeslacht. Hij heeft daarna waarschijnlijk nog geprobeerd bij zijn dode moeder melk te drinken. Hij is zo hulpeloos. Zo klein. Mijn hart breekt. Dit verhaal moet worden verteld, hier moet wat aan worden gedaan.”

Vonk is bezig met een project waarin hij twee weken lang mee met de anti-stroperseenheid meegaat in Zuid-Afrika. Dat zijn geen normale rangers maar soldaten die getraind worden om de dieren op de savanne te beschermen. “Het is oorlog op de savanne en vooral de neushoorns zijn de dupe,” roept Vonk.

Het is nu 7:30 uur in de ochtend, en ik moet even wat van me afschrijven. Gisteravond werden we om 19:00 door…

Posted by Freek Vonk on dinsdag 17 november 2015

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden