Bij 86,7% spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse in de regio

Foto: Politie.nl

De politie was in 2016 in de eenheid Zeeland-West-Brabant in 82,4% van de 19.456 spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse. In 2015 ging het om 18.901 meldingen en was de politie in 83,7% van de gevallen binnen 15 minuten aanwezig. Landelijk gezien scoort de politie in 2016 84,3%.

De cijfers betreffen prioriteit 1 meldingen, de zogenaamde spoedmeldingen dus. De cijfers zijn uitgesplitst per gemeente en per politie district. In 2016 kwamen bij de politie 2.973 spoedmeldingen binnen in de gemeente Breda. In 86,7% van de meldingen was de politie binnen 15 minuten aanwezig.

Spoedmeldingen

Uit de cijfers blijkt ook dit jaar weer dat de reactietijden in de grootstedelijke gebieden beter zijn dan in de landelijke, meer uitgestrekte gebieden. Dat beeld komt overeen met het landelijke beeld. Zo scoren Tilburg en Goirle respectievelijk 91,1% en 90,2%. Aalburg (55,7%), Noord-Beveland (54,5%) en Baarle-Nassau (46,4%) scoren lager. De resultaten zijn nauwelijks afwijkend van voorgaande jaren.

Reactie politiechef Vissers

Hans Vissers: ”Ik zie in een aantal niet-grootstedelijke gemeenten een lichte verbetering van onze reactietijden, maar gemiddeld over de eenheid scoren we toch 1,3% lager dan vorig jaar. We zien de afgelopen jaren kleine schommelingen, die niet altijd verklaarbaar zijn. Met onze score van 82,4% behalen we als eenheid met veel uitgestrekte gebieden een goed resultaat. Bij 62% van de meldingen zijn we er binnen 10 minuten. Als we uit zouden gaan van een reactietijd van 20 minuten zouden we de norm wel halen met 91%.

De doelstelling om gemiddeld in 90% van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn is, net als in de andere eenheden in het land, iets te ambitieus. Om de norm van 15 minuten reactietijd te halen, zouden we daar onevenredig veel in moeten investeren en dat zou ten koste gaan van andere werkzaamheden. Dat zou jammer zijn. Immers, binnen de eenheid Zeeland-West-Brabant zien we al jaren een daling van de aangifte-criminaliteit en ook de veiligheidsmonitor laat positieve resultaten zien. Wij zijn regelmatig in gesprek met de burgemeesters en de hoofdofficier van justitie over de keuzes die we hierin maken. Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat we met onze huidige inzet enerzijds én de steeds grotere oplettendheid en snelle meldingsbereidheid van burgers anderzijds, er steeds vaker in slagen om verdachten op heterdaad aan te houden. Dat zegt uiteraard ook iets over de aanwezigheid en reactietijd van de politie.”

Noodhulp ook door andere diensten

Noodhulp is uiteraard meer dan de reactie van de politie. Afhankelijk van de melding kan het zijn dat een andere noodhulpdienst, zoals de brandweer of de ambulance, wel binnen 15 minuten ter plaatse is en de melder snel en adequaat geholpen wordt ook al is de politie er nog niet. In 46% van alle prio 1 meldingen die bij de politie binnen komen rukken er naast de politie ook één of meer andere hulpdiensten uit.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen