Patsercontrole op de Nieuweweg in Breda

Foto: redactie

De politie hield donderdagavond 19 oktober in samenwerking met de gemeente, Belastingdienst, Douane en de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) een grootschalige integrale actie in Breda. De zogenaamde ‘patsercontrole’ had tot doel om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verhogen.

Er werden duizenden euro’s aan openstaande schulden geïnd en meerdere verdachten werden door de politie aangehouden.

Overtredingen en aanhoudingen

Op de Nieuweweg werden die avond tientallen weggebruikers aan de controle onderworpen. De politie schreef verschillende boetes uit voor onder andere het verlopen van de APK, rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd, gladde banden en het negeren van een geslotenverklaring. Twee mannen (21 en 27 jaar) uit Frankrijk werden aangehouden. De agenten troffen bij hen een kleine hoeveelheid softdrugs aan, nadat een politiehond werd ingezet die gespecialiseerd is in het vinden van drugs. Deze zogenaamde drugshond’’ sloeg aan tijdens de controle van het voertuig. De drugs zijn in beslag genomen. Een 29-jarige vrouw uit Rijsbergen werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Zij had een conflict en bleef uitdagend richting omstanders. Twee mannen (20 en 22 jaar) uit Breda werden aangehouden nadat er harddrugs bij hen werd aangetroffen. Ook hier sloeg de politiehond aan. Het bleek te gaan om heroïne en cocaïne.

Onderzoek door gemeente

Verschillende disciplines van de gemeente Breda bezochten in het centrum 35 panden. Bij vijf kamerverhuurinrichting bleek de brandveiligheid niet op orde te zijn. De pandeigenaren worden hierop aangeschreven. Op vijf adressen werd geconstateerd dat er personen woonachtig waren welke een uitkering van de gemeente verstrekt krijgen. Twee uitkeringen worden per direct beëindigd en deels teruggevorderd. Drie uitkeringen worden in onderzoek genomen. Bij vier panden werd er geconstateerd dat er zonder vergunning zelfstandige wooneenheden gecreëerd zijn. Strijdigheden worden aangeschreven. Door Wijkveiligheid en Parkeren van de gemeente Breda zijn 25 bekeuringen uitgeschreven voor parkeerovertredingen. Door controleurs van afdeling Burgerzaken van de gemeente Breda is er bij 28 personen geconstateerd dat de feitelijke bewoning van de panden niet overeen kwam met de inschrijvingen in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP). Hier zal nader onderzoek naar verricht worden. Twintig fietsen welke gevaarlijk gestald waren voor het overige verkeer zijn door de gemeente Breda verwijderd.

BWB en Belastingdienst

De BWB nam tijdens de controle zeven auto’s in beslag en inde 22.500 euro aan openstaande schulden. De Belastingdienst nam tijdens de actie 12 voertuigen in beslag en inde totaal 25.000 euro.

ANPR

Tijdens de actie werd er gebruik gemaakt van ANPR. Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen