Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!

Foto: Politie.nl

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld dan verdachte situaties via politie of Misdaad Anoniem.

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. Deze alarmerende signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat. Het gaat immers niet meer om een paar ‘onschuldige’ planten in de achtertuin.

Wat is het gevaar van hennepteelt?

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot, zo laat de politie weten. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Waar vindt hennepteelt plaats in Nederland?

Hennepkwekerijen komen in elke Nederlandse woonplaats voor. Op zolders, in kelders, in (grote) schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, in de glastuinbouw, in achtertuinen, maisvelden, bossen, parken, in vastgoedobjecten, op boerderijen, in ingegraven containers en op schepen.

Hoe ontwikkelt hennepteelt zich?

  • Het aantal zelfstandige bedrijfstelers en exploitanten van hennep lijkt toe te nemen.
  • Steeds vaker vormen Oost-Europeanen goedkope arbeidskrachten in de hennepteelt.
  • De handel in hennep vermengt met de handel in harddrugs.
  • De rol van bijvoorbeeld financiële dienstverleners in de hennepmarkt wordt steeds belangrijker, waardoor de onderwereld en sterkere vinger in de pap krijgt in de bovenwereld. Banken en bestuurders gaan (on)bewust relaties aan met malafide investeerders.

Wat kunt u eraan doen?

Een van de middelen die gemeente, taskforce en politie ontwikkeld hebben, is de hennepgeurkaart. De Hennepgeurkaart is een kraskaart. Door te krassen kunnen bewoners de geur van hennep ruiken en herkennen. Naast de geur geeft de Hennepgeurkaart informatie over de gevaren van illegale hennepteelt.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Wat doet de politie eraan?

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden