Controle in Breda en Alphen-Chaam op spookbewoning en criminele activiteiten in garageboxen

Foto: D.M. van Hellesem

Op 30 juni werd er in de gemeenten Alphen-Chaam en Breda een actie gehouden om spookbewoning in kaart te brengen en garageboxen en opslaglocaties te controleren in strijd tegen georganiseerde criminaliteit.

In de gemeente Alphen-Chaam werden in totaal 74 woonadressen gecontroleerd. In Breda zijn 105 boxen bezocht. De actie was een samenwerking tussen de gemeente, de politie, de Douane en het UWV.

Resultaten van de actiedag

In Alphen-Chaam zijn bij de controles op een aantal locaties huisvesting van arbeidsmigranten aangetroffen die bij de gemeente nog niet bekend waren. Burgemeester Minses van Alphen-Chaam is blij met dit resultaat: “Het is belangrijk dat wij zicht hebben op de huisvesting en woonomstandigheden van arbeidsmigranten in onze gemeente, zodat we als het nodig is kunnen  optreden tegen ongewenste situaties”.

In Breda zijn drie garageboxen met hennep-gerelateerde goederen gevonden. Deze goederen worden afgevoerd voor vernietiging. Verder zijn er in één garagebox een grote hoeveelheid alcohol aangetroffen die door de Douane is onderzocht en is één keer een milieuovertreding geconstateerd.

Waarom controleren op spookbewoning?

Bij spookbewoning staat de woning op papier leeg, maar wordt deze in de praktijk wel bewoond. In sommige gevallen worden deze woningen gebruikt voor criminele activiteiten, zoals de opslag van gestolen goederen, drugs, geld, wapens. Daarnaast worden onder andere arbeidsmigranten vaak misleid en uitgebuit door hen te huisvesten in dit soort panden.

Samen voor een veilige leefomgeving

De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert werken in deze acties samen binnen het Baronie Interventieteam (BIT). Hierbij sluiten ook andere overheidspartners aan zoals politie, de Douane en de Belastingdienst. De partners werken samen in Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland-verband. Komend jaar vinden er in de Baronie vaker integrale controles plaats. Zo treden overheden samen op tegen georganiseerde criminaliteit en ondersteunen ze eigenaren en verhuurders bij het versterken van hun weerbaarheid.

Melden helpt!

Uit de omgeving kwamen veel positieve reacties op de controles. Vanuit de VVE en buurten werd de wens uitgesproken om in de toekomst meer samen te werken. Spookbewoning en de criminele activiteiten in garageboxen en opslaglocaties zorgen vaak voor overlast, onveiligheid en onrust in de omgeving. Vermoedens van criminele activiteiten of opvallende zaken kunnen worden gemeld bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen