Baronie Interventieteam (BIT) kijkt terug op succesvol jaar

Foto: Renkum Nieuws

In 2021 werden in de Baroniegemeenten in totaal 14 actiedagen georganiseerd waarop het Baronie Interventieteam (BIT) in actie kwam. De gemeenten Alphen-Chaam/Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert werken hierin samen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Er werd in 2021 onder meer gecontroleerd op opslaglocaties, garageboxen en spookbewoning. In totaal werden er tijdens deze controles 1518 garage boxen gecontroleerd, 279 opslag bedrijfslocaties bezocht, 10 selfstorage locaties met meer dan 2500 boxen aan controle onderworpen. Twee in Geertruidenberg, twee in Oosterhout, vier in Breda, een in Etten-Leur en een in Drimmelen. In het havengebied van Altena werden 30 opslaglocaties bezocht.

Met succes, er werden onder meer harddrugs zoals crystal meth en tientallen liters GBL in beslag genomen, een grondstof voor GHB. Vijf vuurwapens en hennep gerelateerde goederen zoals kweektenten en lampen werden in beslag genomen. Ook werd in totaal €280.000,- contant geld afgepakt en een Maserati en Ferrari gesignaleerd als mogelijk signaal van ondermijning en nader onderzocht. Hiernaast werden er ook vuurwerk en 66 flessen lachgas in beslag genomen. Vier personen werden aangehouden en illegale bewoning werd beëindigd.

Burgemeester Witte van Geertruidenberg: “Afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er een sterke signaalfunctie uitgaat van de BIT-acties. Naast het verstorende effect van de acties, waarderen veel ondernemers en inwoners het dat we actief zijn en naast hen staan in het voorkomen van ongewenste praktijken.“

Verhuurders weerbaar maken

De gezamenlijke acties van het afgelopen jaar hadden een dubbel doel. Aan de ene kant het ontdekken en beëindigen van criminele activiteiten en aan de andere kant het weerbaar maken van verhuurders. Pandeigenaren kregen tijdens de acties tips over bijvoorbeeld het opstellen van een goed huurcontract. Ook worden ze erop gewezen dat betalingen altijd via de bank moeten verlopen en dat geen zaken gedaan kunnen worden zonder dat huurders ID-bewijzen hebben overlegd. Daarnaast kregen verhuurders tips over het treffen van extra maatregelen, zoals het plaatsen van camera’s op afgesloten terreinen, gebruik van een toegangspoort met registratie en het aanbrengen van goede verlichting. Tot slot werden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden voor het melden van vermoedens van overtredingen of crimineel gebruik van locaties.

Samenwerken in het BIT

In het BIT sluiten naast de deelnemende gemeenten ook andere overheidspartners aan als politie en douane. Hierdoor is de slagkracht groter en is er in korte tijd meer zicht en inzicht over een groter gebied. De partners werken samen in Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland-verband om gezamenlijk het zicht op en inzicht in ondermijnende activiteiten te vergroten, deze te analyseren en aan te pakken. Zo treden overheden samen op tegen georganiseerde criminaliteit en ondersteunen ze eigenaren en verhuurders bij het versterken van hun weerbaarheid.

Taak van ons allemaal

Georganiseerde criminaliteit pakken we samen aan. Vermoedens van criminele activiteiten of opvallende zaken kunnen worden gemeld bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.

Reacties

Cookieinstellingen