Politie onderzoekt grootschalige beleggingsfraude

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Een inwoner van de provincie Groningen heeft bij de politie aangifte gedaan van beleggingsfraude. De man is voor ruim € 800.000 gedupeerd. De politie onderzoekt de zaak.

De aangever is telefonisch benaderd door een voor hem onbekende persoon met een aantrekkelijk beleggingsaanbod. Na het inwinnen van wat informatie besluit hij een relatief laag bedrag te investeren. Daarna krijgt hij een nieuwe aanbieding, waarbij een hoger rendement wordt voorgespiegeld, maar ook een hogere inleg vereist is. Vervolgens wordt hij steeds opnieuw telefonisch benaderd en onder druk gezet. Hij moet extra investeringen doen. Doet hij dat niet, dan is hij al zijn geld kwijt. Uiteindelijk loopt de investering op tot meer dan acht ton.

Japan en Taiwan
Volgende politie is het aannemelijk dat er een link is met Japan en Taiwan. Het slachtoffer heeft aangegeven dat hij werd gebeld door nummers met kengetal 81 (Japan) en ook zijn tussenpersoon zegt te werken voor bedrijven in Japan. De personen die hem benaderen zijn Brits-Engelssprekende personen. Investeringen moeten overgemaakt worden op bankrekeningen van bedrijven in Japan en Taiwan.

Advies Fraudehelpdesk
Als u twijfelt of een investeringsmaatschappij die u benadert wel te vertrouwen is, kunt u altijd contact opnemen met de Fraudehelpdesk via 088-7867372. De Fraudehelpdesk is er voor al uw vragen en meldingen over fraude. Besef bij beleggen: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico!

Tips van de Fraudehelpdesk
Er is een aantal zaken waaraan u kunt herkennen of fraudeurs u proberen op te lichten:

• U wordt benaderd via post, e-mail of per telefoon, want u bent speciaal geselecteerd om mee te doen met een nieuw aandeleninvesteringsprogramma.
• De verkoopmethode is agressief, zeker als u nee wilt zeggen.
• U moet snel beslissen.
• Er worden u (onrealistisch) hoge rendementen beloofd.
• Het gaat om ingewikkelde financiële constructies.
• Er is sprake van ondoorgrondelijk jargon om potentiële klanten/slachtoffers te misleiden. Veel voorkomende maar nietszeggende termen zijn bijvoorbeeld: high yield investment program en global currency arbitrage. Ook maken de oplichters gebruik van termen als: RWA (ready, willing and able), Prime Bank (Guarantee), rolling program, non-disclosure agreement, back to back letter of credits, negotiable instruments, secondary market, secret market en TopTen World Bank.
• Tijdens een bijeenkomst of workshop over beleggen krijgt u de vraag te investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen.
• U moet hoge kosten maken voor een terugbetaling. Lees de overeenkomst en de aanvullende voorwaarden goed door. Zorg dat de hoogte van de vergoeding aan de belegger en de bijkomende kosten duidelijk zijn en vraag naar uitgewerkte voorbeelden van uitbetalingen.
• De terugbetaling stopt, wordt geweigerd of met tal van excuses uitgesteld. Men wil uw beleggingsgeld gebruiken via een leningsovereenkomst.
• De oplichters dringen aan uw rendement opnieuw te beleggen of stelt uw terugbetaling steeds met een smoes uit.

Bron foto: Jan/Flickr.com, CC BY-ND 2.0.

The post Politie onderzoekt grootschalige beleggingsfraude appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen