Tot 5 en 6,5 jaar celstraf geëist vanwege cybercrime

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 5 en 6,5 jaar geëist vanwege internationale cybercrime, waaronder aanvallen op online banksystemen. Twee van de vier verdachten hoorden de officier van justitie van het Landelijk Parket lagere straffen eisen: dertig maanden (waarvan zes voorwaardelijk) en 36 maanden.

Het OM houdt de verdachten verantwoordelijk voor een reeks cybermisdrijven. “Met hun handelen hebben zij een bom gelegd onder het systeem van internetbankieren. Een systeem dat staat of valt met het vertrouwen dat wij als maatschappij in onze banken hebben”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Kwaadaardige software
De verdachten maakten gebruik van kwaadaardige software, zogeheten malware, om websites van banken te manipuleren. Rekeninghouders van wie de computer was besmet kregen een nagebootste website van hun bank te zien. Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen.

Banktransacties uit naam slachtoffers
De combinatie van deze infecties maakte het mogelijk om banktransacties uit naam van de slachtoffers te doen. De listige kunstgrepen bewogen de slachtoffers tot afgifte van hun gegevens. De verdachten maken deel uit van een groep die op alle continenten actief was en naar schatting tenminste 2 miljoen euro buit maakte.

Spin in het web
In de strafmaat hield het OM rekening met de jonge leeftijd (23-25 jaar) van de verdachten en bij drie van de vier het ontbreken van een strafblad. In de ogen van het OM is de hoofdverdachte onmiskenbaar de spin in het web. Hij was de man met internationale connecties, deelde in Nederland de lakens uit en was 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met het maken van geld op criminele wijze.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron foto: Michael Coghlan/Flickr.com, CC BY-SA 2.0.

The post Tot 5 en 6,5 jaar celstraf geëist vanwege cybercrime appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden