Breda – Politie zet hond in om drugs dealen tegen te gaan

Politie, gemeente en Openbaar Ministerie willen met de inzet van deze hond het gebruik en het dealen van drugs in de aanloopstraten en parkeerplaatsen rond het uitgaanscentrum in Breda een halt toeroepen. Het was de tweede keer dat de drugshond werd ingezet. De politie zal de komende maanden vaker tijdens de stapavonden in het weekend gebruik maken van een drugshond.

 

Aanhoudingen

Een 27-jarige Bredanaar werd omstreeks 00:15 uur op de Nieuwstraat aangehouden. Hij had zes XTC-pillen en vier gram hennep bij zich. Hij heeft een boete van 650 euro gekregen. Een 22-jarige Bredanaar werd dezelfde nacht omstreeks 00.25 uur aangehouden op de Visserstraat omdat hij tien XTC-pillen bij zich had. Hij heeft 50 uur taakstraf opgelegd gekregen.

Hoe werkt het?

  • Een politieman heeft een hond aan een lange lijn. Deze hond is speciaal opgeleid en gecertificeerd om drugs op te sporen. Het dier besnuffelt passerende stappers. Als de hond aanslaat dan wordt die persoon door een onopvallend politiekoppel aan de kleding onderzocht.
  • De controles vinden met name plaats op de parkeerplaatsen en in de aanloopstraten naar het uitgaanscentrum centrum zoals de Middellaan, de (nieuwe) Prinsenkade, de Nieuwstraat en de Markendaalseweg.
  • Burgemeester, officier van justitie en politiechef willen met dit project, mede naar aanleiding van klachten van buurtbewoners en stappers, de handel in en het gebruik van drugs in en rondom het uitgaanscentrum terugdringen.

 

Eerste controle

Tijdens de uitgaansnacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 september 2015 werd voor het eerst een drugshond ingezet. Bij negen stappers werden toen drugs aangetroffen, waarbij het in alle gevallen ging het om gebruikshoeveelheden.

Veilig en gezellig uitgaan

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij dit soort overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol!

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden