NL-Alert ingezet bij brand Los Toros

Donderdagavond 19 november is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te informeren over een grote brand in een restaurant in het centrum van Breda. In het tekstbericht werden omwonenden opgeroepen om ramen, deuren en ventilatie gesloten te houden en uit de rook te blijven.

Omstreeks 10 uur in de avond brak de brand uit in een restaurant in het centrum van Breda. Omdat er bij de brand forse rookontwikkeling was, moesten 30 omwonenden tijdelijk hun huis verlaten. “Toen bleek dat er door de brand veel rook vrij kwam, hebben we direct besloten om NL-Alert in te zetten”, vertelt Marieke van Wijk, persvoorlichtster van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. “Met NL-Alert kunnen we snel en gericht mensen waarschuwen en hen laten weten wat zij het beste kunnen doen. We hebben in totaal twee NL-Alert berichten verstuurd. Tijdens de brand in het restaurant hebben we mensen geadviseerd om uit te rook te blijven en ramen, deuren en ventilatie te sluiten. Met het tweede NL-Alert bericht konden wij  hen infomeren toen de brand onder controle was.”

Direct informatie bij een noodsituatie

Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar nl-alert.nl en ga na of je je mobiel moet instellen. Mensen die hun telefoon hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen, weten dat zij voortaan direct informatie krijgen bij een noodsituatie in hun buurt.

Met NL-Alert kunnen tijdens een noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het ook als het netwerk overbelast is.

NL-Alert controlebericht

Wilt u ook direct informatie bij een noodsituatie bij u in de buurt? Ga naar nl-alert.nl en stel uw mobiel in. Op maandag 7 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Aan de hand van dit controlebericht kunnen ook mensen in Breda nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht staat duidelijk aangegeven dat het een controlebericht is en dat u niets hoeft te doen.

We hebben de vijf meest gestelde vragen over NL-Alert op een rij gezet.

  1. Wat is NL-Alert? NL-Alert is het alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.
  2. Wanneer wordt NL-Alert ingezet? NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of bijvoorbeeld problemen met het drinkwater.
  3. Hoe werkt NL-Alert? De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.
  4. Waarom is er geen NL-Alert app? Een app voldoet niet aan de belangrijkste eigenschappen van NL-Alert. Een app werkt namelijk niet als het netwerk overbelast is. Juist bij noodsituaties kan dat voorkomen. NL-Alert werkt wel als het netwerk overbelast is, doordat NL-Alert werkt op een wijze die vergelijkbaar is met een radiosignaal. Daarnaast is NL-Alert anoniem waardoor de privacy niet in het geding is.
  5. Hoe kan ik mijn mobiel instellen voor NL-Alert? Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar www.nl-alert.nl en ga na of je je mobiel moet instellen.

Meer over de brand

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen