‘Verplicht rookmelder in ieder huis’

Foto: Novum

Brandweer Nederland vindt dat in iedere woning verplicht een rookmelder moet hangen. Dat staat in het rapport RemBrand. “Veel mensen geven geld uit aan een brandverzekering die ieder jaar terugkomt. Waarom zou je dat niet investeren in een stel rookmelders?”, aldus Elie van Strien van Brandweer Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Sinds 2003 moeten rookmelders verplicht hangen in nieuwbouwwoningen maar niet in oudere woning. De brandweer wil dat daar verandering in komt, meldt de NOS.

‘Elke minuut die we winnen kan helpen’

Volgens Van Strien is het belangrijk dat een brand zo snel mogelijk wordt ontdekt. “Als je geen maatregelen treft om een brand snel te ontdekken, kan een brand zomaar vijf, tien of zelfs twintig minuten woeden. De brandweer kan dat zelfs met een opkomsttijd van een paar minuten niet meer redden. Elke minuut die we winnen omdat er snel wordt gemeld, kan helpen bij het redden.”

In het rapport wordt onder meer het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld genomen. Daar is het in 1992 verplicht geworden om rookmelders in huis te hebben. Het aantal mensen dat door brand is gestorven, nam met 40 procent af, zo staat in het rapport, meldt RTL Nieuws.

In Nederland heeft momenteel 68 procent van de huizen een rookmelder.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden