Politie en partners oefenen bij Galderse Meren

Foto: Asja Vossen

Gemeente Breda, Brandweer Breda, de Reddingsbrigade Breda, het Rode Kruis en het Team Markdal van de politie hebben zaterdag 13 juni een grote oefening gehouden in en rondom de Galderse Meren. Recreërend publiek was daar getuige van.

Nu de temperaturen stijgen zijn de meren weer in trek bij het publiek om van de zon te genieten en verschillende watersporten te beoefenen. Alhoewel er gelukkig weinig incidenten zijn is het wel belangrijk dat alle hulpdiensten, die betrokken zouden kunnen worden bij een incident, goed kunnen samenwerken. Eén keer per jaar wordt een dag met alle diensten gevuld met verschillende reële oefeningen.

Problemen in en op het water

In het eerste scenario komt een boot met twee inzittenden in de problemen op het water. Boten van de hulpdiensten spoedden zich naar het tweetal. Maar onverwacht komt een duiker boven water die overvaren wordt door één van de toegesnelde boten. De duiker raakt gewond en onder water. Een van de opvarende van het bootje dat in de problemen was schiet hem te hulp maar komt zelf ook weer in de problemen. Kortom, ramp op ramp. Alle diensten moeten goed samenwerken om al deze mensen zo snel mogelijk uit het water te halen. Een familielid van een van de slachtoffers die aan de kant alles ziet gebeuren is zo geëmotioneerd dat hij de hulpdiensten belemmerd. Hij moet aangehouden worden maar pleegt verzet. Ondanks het feit dat dit een oefening was zullen de toeschouwers met spanning hebben toegekeken hoe de hulpdiensten deze casus aanpakten.

Suikerpatientje

De tweede oefening ging over een verdwenen kind met suikerziekte. Die had dus dringend hulp nodig. Er werd een zoekactie op touw gezet waarbij alle hulpdiensten aansloten. Gelukkig werd het meisje weer gevonden en kon ze de benodigde medische zorg krijgen van het Rode Kruis. Maar ook hier was er iemand die zich belemmerend bemoeide met de reddingsactie en ook deze man moest aangehouden worden door de politie.

Tevreden?

De organisatoren zijn zeer tevreden over de aanpak en uitvoering van de oefeningen. “Er zijn altijd zaken die verbeterd moeten worden maar de samenwerking was perfect.” De toevallige toeschouwers hebben in ieder geval kunnen zien dat, mocht er wat gebeuren bij de Galderse Meren, alles op alles gezet wordt om het incident succesvol te bestrijden.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden