Gezocht: overvallen babymelkpoeder [video]

Nederlandse babymelkpoeder is erg gewild in China. Omdat daar een paar jaar geleden veel kinderen ziek werden en zelfs stierven door vergiftigde Chinese melk, is er hier een levendige handel ontstaan in melkpoeder naar China.

Maar de politie ziet helaas ook steeds meer criminaliteit in deze branche, waar veel contact geld in om gaat. Ook in Breda. De vrouw is voor deze deal benaderd door een bekende van haar die zei zelf niet genoeg geld te hebben om de partij poedermelk te kunnen betalen.

Twee weken voor de aankoop neemt ineens een andere Chinees sprekende man het eerste contact over. Hij zegt uit Utrecht te komen en geeft een adres door in Breda, waar ze de blikken kunnen ophalen. Bij aankomst rond 00.30 uur in de Wensel Cobergherstraat in Breda-Noord belt de vrouw haar nieuwe contact, om te vertellen dat ze er zijn.
Er komt een man naar de auto lopen, die vraagt of ze de auto op een rustig stukje kunnen parkeren. Voordat de vrouw het in de gaten krijgt, stormen 2 mannen op de auto af en wordt zij overvallen.

Als de 3 daders vluchten lijkt het erop alsof ze zijn opgepikt door een kleine witte bestelauto of een donkere personenauto die daar achter rijdt.

Deze straatroof in de Wensel Cobergherstraat in Breda staat niet op zichzelf. Sinds begin dit jaar zijn er meerdere behoorlijk gewelddadige berovingen geweest.
We denken dat er meer slachtoffers zijn, die misschien door uit angst nog geen aangifte hebben durven doen.

De eerste man, de man van de deal, herkende de vrouw als een Oeigoer. Oeigoeren zijn een van oorsprong Turks volk dat in China leeft. Deze man sprak dus ook in het Chinees-Mandarijn tegen haar, maar zag er meer Turks uit, dan Chinees.

Signalement overvallers

Ook de twee anderen leken haar Oeigoeren. Veel zeiden ze niet, maar het was alsof ze wel Nederlands snapten.
De man met het vuurwapen:
– Had een licht getinte huidskleur
– 1.80 m
– was rond de 30 jaar oud
– en had een mager en opvallend pokdalig gezicht met kort zwart haar

De 3e dader was ook lichtgetint, wat kleiner en weer iets ouder, zo rond de 40.

Meer informatie

Op bewakingsbeelden is te zien, dat vanaf de Wensel Cobergherstraat eerst een bestelbus rechtsaf de Leon van Heilstraat inrijden, waarna die snel wegrijdt.
Dan een donkere personenauto die rechtsaf de Philips Lammekenstraat inslaat, in de richting van de Cornelis Florisstraat. De vrouw dacht de daders in EEN van deze auto’s te zien instappen. Maar mochten de bestuurders er niks mee te maken hebben, dan hoopt de politie, dat ze zich willen melden.

Misschien zijn bij andere incidenten ook die auto’s opgevallen. Bijvoorbeeld bij de Dönerplanet aan de Ginnekenweg in Breda.
Kort na middernacht, van woensdag 21 op donderdag 22 januari 2015, zit de eigenaar van die cafetaria met twee bevriende handelaren in babymelkpoeder wat te praten. Ineens stormen twee gewapende mannen binnen: ze zijn zo rond de 20 jaar en 1,80 m lang.
Ze laten de eigenaar met rust, maar tassen van zijn gasten nemen ze mee. Met ook daarin geld.

En dan is er nog een mislukte overval, in de Nieuwe Inslag in de wijk Heusdenhout. Woensdagavond 18 maart 2015 rond 22.15 uur, heeft de chauffeur van weer een andere handelaar hier een afspraak om een partij babymelkpoeder op te halen.De werkwijze is precies dezelfde. Eerst het contact met een bekende, dat werd later overgenomen door iemand die sprak in het Madarijn, met een Oeigoers accent. De politie denkt dus dat hier mogelijk dezelfde daders, met een Oeigoerse achtergrond achter zitten.

Tips zijn welkom

Waarschijnlijk zijn er meer overvallen gepleegd. De Chinese gemeenschap is vrij gesloten en mensen zouden vreselijk bedreigd zijn. Voor de slachtoffers die dit is overkomen is het goed om te weten dat zij ook vertrouwelijk kunnen praten met het Team Nationale Criminele Inlichtingen via 079-3458999. Kunt u helpen, heeft u tips of iets gezien dat u nog niet gemeld heeft. Of bent u zelf slachtoffer, bel dan de tiplijn 0800-6070, M via 0800-7000 of de TNCI.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden