Dijkhoff neemt waar als Defensieminister

Foto: ANP

Klaas Dijkhoff neemt de taken van Jeanine Hennis over als minister van Defensie. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Hennis trad dinsdag af naar aanleiding van het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen het leven lieten.

Dijkhoff was in het kabinet al staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Lang zal Dijkhoff zijn nieuwe functie niet bekleden. De verwachting is dat de formerende partijen volgende week hun regeerakkoord afronden. Daarna moeten er nog kabinetsposten worden verdeeld en ingevuld, maar meer dan enkele weken zal dat waarschijnlijk niet duren, zo meldt het ANP.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie neemt de taken van Dijkhoff op dat ministerie over tot het nieuwe kabinet er is. Blok zelf was tot in januari van dit jaar minister voor Wonen en Rijksdienst. Hij verving Ard van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie toen die aftrad.

Bij aanvang van de formatie woensdag wilden de onderhandelaars niet ingaan op wat het vertrek van Hennis, en de benoeming van Dijkhoff, eventueel betekent voor een volgend kabinet. ,,Dit is de stap die nu nodig is om te zorgen dat het demissionaire kabinet kan blijven functioneren op alle posten”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. ,,Wat het voor hierna betekent is voor hierna.” Ook premier Mark Rutte merkte op dat het belangrijk is dat Defensie een ,,voltijdsbewindspersoon” heeft.

Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) benadrukten dat de toekomst van Hennis en Dijkhoff vooral een zaak van de VVD is. ,,Ik ga rustig afwachten”, zei Pechtold. ,,Maar het is veel te vroeg na gisteravond om er überhaupt over te praten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen