Open brief Volmondig Ja naar formateur: ‘Nodig maatschappelijke organisaties uit’

Foto: Volmondig Ja

De lokale partij Volmondig Ja heeft vorige week een open brief gestuurd naar formateur Ben Wijbenga van Nieuwenhuizen. In de brief uit leider Peter Elbertse zijn zorgen over het verloop van de formatie. Volmondig Ja werd vorig jaar opgericht door twee opgestapte CDA-raadsleden, maar haalde bij de verkiezingen in maart geen zetel.

Vraagtekens

De brief werd gestuurd nadat bekend werd dat de oppositie in kasteel Bouvigne aan mag schuiven bij de formerende partijen VVD, D66 en PvdA. Volgens Elbertse betekent dit alleen dat de ‘achterkamertjes zijn verplaatst’. In de brief uit hij zijn zorgen over het feit dat enkel politici mogen aanschuiven en maatschappelijke organisaties, investeerders en inwoners buiten de deur worden gehouden.

De stakeholders en de stad moeten het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie volgens Wijbenga van Nieuwenhuizen samen met de raad en de stad uitvoeren. Volmondig Ja zet vraagtekens achter hun betrokkenheid bij het formatieproces. ‘Een betrokkenheid die van hen niet wordt gevraagd bij het genereren van input voor een bestuursakkoord maar door u (de formateur, red.) wel noodzakelijk wordt geacht bij de uitvoering van datzelfde bestuursakkoord.

‘Ouderwets machtsdenken en handjeklap’

Elbertse zou graag zien dat dit anders wordt geregeld, zoals in andere gemeenten ook het geval zou zijn. ‘Burgers worden in een groot aantal gemeenten in Nederland en vaak op innovatieve wijze betrokken bij het vormen van een breed gedragen raadsakkoord en de formatie van een nieuw college. (…) In Breda hechten partijen om vanuit het ouderwetse machtsdenken een bestuursakkoord te sluiten en bij handjeklap wethouders te benoemen.’

Daarom stelt de partij dat naast de oppositie ook inwoners en maatschappelijke organisaties input moeten kunnen geven. ‘Uit het voorgaande mag u (de formateur, red.) begrijpen dat wij voorstander zijn van een bijeenkomst waarbij niet alleen de gemeenteraad is uitgenodigd maar ook andere stakeholders zoals maatschappelijk betrokken organisaties. Wij verzoeken u om zo’n bijeenkomst te organiseren.’

Antwoord

In een antwoord geeft formateur Wijbenga van Nieuwenhuizen aan dat hij ervoor ‘zal zorgdragen’ dat deze inbreng wordt meegenomen in het formatieproces.

Reacties

Cookieinstellingen